Sportscars: Porsche vanaf 2014 weer met prototype op Le Mans

le_mans_start

Porsche wil in de toekomst weer meedoen om de algemene zege in de 24 uur van Le Mans. Het vermaarde Duitse merk gaat een nieuwe LMP1 prototype ontwikkelen. De fans moeten nog wel even geduld hebben, want de plannen dienen in 2014 gerealiseerd te worden. Met 16 overall zeges op Le Mans, is Porsche de meest succesvolle fabrikant in de beroemde endurance klassieker.Formule 1: Auto's vanaf 2014 met 1,6 liter V6 turbo's, Austin krijgt lokale steun

start

Ferrari maakte ooit naam met de heerlijke geluiden van de V12 motoren. Maar het aantal kleppen van de krachtbron worden in de Formule 1 verder en verder teruggeschroefd. Zo zullen de huidige V8 motoren vanaf 2014 nog maar zes kleppen tellen.

De FIA had zelfs beoogd om terug te gaan naar vierkleppers, maar daar zijn de deelnemende F1-renstallen en motorfabrikanten niet mee akkoord gegaan. Het doel is wel om in de toekomst het aantal paardenkrachten rond de 750 te houden. Daarom krijgen de komende 1,6 liter krachtbronnen de ondersteuning van een turbo. Bovendien wordt gebruik gemaakt van een ‘energy recovery’ systeem.

GP Austin
Austin, dat vanaf volgend jaar de Grote Prijs van de Verenigde Staten zal organiseren, heeft een mooie duw in de rug gekregen. Hoewel er veel geluiden waren dat de komst van het F1-circus enorme kosten met zich meebrengt, heeft de locale overheid zich uitgesproken voor de komst van de Formule 1’s. Het feit dat de supporters en de Formule 1-teams per dag zo’n 700 miljoen dollar gaan spenderen, heeft mede bepaald dat de Amerikaanse overheid nu voor de komst is. De race is voor 17 juni 2012 geprogrammeerd. Het kan in die periode echter erg warm (40+ graden Celsius) zijn. Wellicht dat dit een reden kan worden om een andere datum te prikken.

24 Hours of Le Mans 2011 - Allan McNish Massive Crash Audi #3

Raceway Venray 12-6-2011

Sportscars: FIA schrijft vanaf 2012 lange-afstands-WK uit

2011_ws_peloton_komt_door_les_combes
Nu nog ILMC, volgend jaar weer een echt WK

De World Motorsport Council van de FIA, vandaag in vergadering bijeen in Barcelona, heeft besloten om, in samenwerking met de Automobile Club de l'Ouest, vanaf volgend jaar weer een officieel lange-afstands-WK uit te schrijven. De 24 Uur van Le Mans maakt deel uit van dit WK, waarvoor nog minstens vijf andere evenementen meetellen. Dit jaar is de Intercontinental Le Mans Cup de facto al een soort van mondiale serie, maar de toekenning van WK-status door de FIA geeft nog extra waarde aan deze serie. Er zullen wereldtitels voor coureurs en constructeurs worden toegekend, plus een wereldtitel bij de merken in de GT-klasse.

Tekst: René de Boer
Foto: Willem J. Staat


Banden maakten de race

De rodevlagsituatie naar aanleiding van Petrovs crash zorgde voor een anticlimax van de Grand Prix van Monaco. Deze was ongekend spannend, er werd zowaar ingehaald, en in de slotfase maakte iedereen zich op voor een rechtstreeks gevecht om de overwinning tussen Vettel, Alonso en Button. Het mooie aan dit gevecht was dat Vettels banden bijna op waren, die van Alonso nog middelmatig waren en die van Button nog hagelnieuw waren. Helaas werd dit verschil tenietgedaan toen de teams bij de herstart nieuwe banden onder mochten schroeven.

di_resta_rook

Een vreemde regel, zo vindt ook Paul Hembery van Pirelli. “Mensen riepen me vanaf de boten toe: ‘Waarom mogen ze die banden vervangen?’ Vanuit het perspectief van de fans was het jammer. Het nam de angel uit de race. De grote vraag in de slotfase was: houden de banden het vol? Houdt Vettel dit nog zes ronden vol? Ik denk dat we deze regel nog maar eens moeten overzien. Wij begrijpen het niet.”

Indycar: Comeback Alex Zanardi in Las Vegas?

Het Italiaanse vakblad “AUTOSPRINT” meldt dat Alex Zanardi één van de vijf niet reguliere Indycar-coureurs zal zijn, die tijdens de seizoensfinale in Las Vegas voor de bonus van 5 miljoen dollar gaat!

zanardi_handbike
Tekst Willem J. Staat
Foto archief Autosport.NL

Wie gaat er voor de 5 miljoen dollar bonus in Las Vegas?
Naast de vaste Indycar-coureurs worden er tijdens de Indycarfinale in Las Vegas vijf andere deelnemers uit een andere autosporttak aan het startveld toegevoegd. Indien zij erin slagen om de reguliere Indycar-coureurs te verslaan, dan ligt er een hoofdprijs van 5 miljoen dollar te wachten. Het Italiaanse vakblad “AUTOSPRINT” meldde vandaag dat Zanardi met het team van KV Technologies, waarvan zijn oud Ganassi-teamgenoot Jimmie Vasser mede-eigenaar is, overweegt om in te schrijven. “Het enige dat ik nog kan verliezen zijn mijn protheses” grapte Zanardi afgelopen weekend in Indianapolis tegenover Indycarbaas Randy Bernard. Overigens bereidt Zanardi zich met zijn speciaal geconstrueerde fiets fanatiek voor op de Paralympics in Londen 2012.

Inmiddels zijn ook enkele andere namen voor deze unieke wedstrijd naar boven komen drijven. Travis Pastrana van de X-Games, Wereldrallykampioen Sebastien Loeb,Motorkoning Valentino Rossi en oud wereldkampioen Kimi Raikkonen. Omdat NASCAR ditzelfde weekend op Charlotte rijdt, behoeft men uit deze autosporttak geen kandidaten te verwachten. Wel zou oud F-1 coureur Max Papis, die in de NASCAR Campingworld Truckseries actief is, belangstelling hebben getoond. Ook de naam van DTM-Audi coureur Mattias Ekström wordt met deze wedstrijd in verband gebracht.De teambazen Michael Andretti en Jimmie Vasser zouden eventueel bereid zijn om weer het stuur ter hand te nemen. Maar Indycarbaas Randy Bernard beschouwt hen als tweede keus.