Dakar live timing

Volg hier de live timing van de Dakar.

http://gaps.dakar.com/2012/dakar/stage-02/aso/ukie.php

Jos Verstappen Dakar Rally in gevaar: "Er is niets officieel, geen ijzer met handen breken"


Uitgegeven door Bas Kaligis 9 december 2011 18:08 - Print artikel

 

Jos Verstappen doet er alles aan om begin januari de Dakar Rally 2012 te rijden. De voormalig-F1-coureur zou Frits van Eerd in de knalgele Jumbo-vrachtwagen vervangen. Op de officiele Dakar-site wordt Verstappen al aangekondigd, maar dat is heel voorbarig weet RaceXpress.nl. Van Eerd nam met de Jumbo Groep Holding B.V. en CVC Capital Partners een transactie aan waarbij Jumbo de aandelen C1000 verwerft. Samen met C1000 wordt Jumbo de grootste ondernemersretailer van Nederland. Door de zakelijke deal van de supermarktgigant en C1000 reist Van Eerd niet af naar Zuid-Amerika. Verstappen zou de honneurs waarnemen. “Er is nog niets officieel”, liet Verstappen weten tegenover RaceXpress.nl.

Jos Verstappen nog niet zeker van Dakar

Op de officiële Dakar site werd net bericht dat Verstappen deelneemt aan de monstrally, maar RaceXpress.nl kan melden dat er nog niets officieel is. Integendeel doordat Verstappen op het allerlaatste moment zijn vrachtwagenrijbewijs nog moet halen, is het nog onzeker. “Er is nog niets officieel”, liet Verstappen weten tegenover RaceXpress.nl. “Ik moet mijn rijbewijs via België halen. Het is kort dag en je hebt te maken met instanties. Momenteel is het papierwerk nog niet in orde”, legt Verstappen uit. “Het ziet er niet goed uit, maar ik doe mijn best. Ik kan geen ijzer met handen breken.”

Jumbo vrachtwagen Frits van Eerd Jos Verstappen Dakar Rally

Het is te hopen dat Jos Verstappen de kans krijgt om op tijd zijn vrachtwagenrijbewijs te halen, dan kan hij beginnen aan een nieuw avontuur...

Verstappen overweegt deelname aan Dakar

Jos Verstappen is serieus aan het overwegen om volgend jaar deel te nemen aan de Dakar Rally in Zuid-Amerika.

Loodzwaar

Op zijn persoonlijke website laat de voormalig Formule 1-coureur weten dat hij de afgelopen weken de Dakar Rally nauwgezet heeft gevolgd. "De 2011-editie van de Dakar Rally zit er weer op. Helaas, moet ik zeggen. Want 'Le Dakar' is in mijn ogen een waanzinnig evenement. Spectaculair om naar te kijken, loodzwaar om aan deel te nemen. Als je ziet wat de coureurs moeten doorstaan, waar ze doorheen moeten en wat er allemaal bij komt kijken, dan kun je niet anders concluderen dat er in de natuur van Argentinië en Chili de afgelopen weken pure topsport is bedreven."

Zin

Verstappen heeft de rally niet alleen gevolgd als fan, maar ook omdat hij steeds meer zin krijgt om mee te doen. "Net als vorig jaar heb ik het evenement dit jaar met argusogen gevolgd en ik moet eerlijk bekennen dat het evenement me meer en meer begint te trekken. Ik heb dan ook zeker interesse om zelf een keer het avontuur te proeven en de uitdaging van de Dakar Rally aan te gaan. Als deelnemer wel te verstaan, maar dan vanzelfsprekend met de ondersteuning van een goed, professioneel team."

Meedoen om te winnen

De Limburger doelt daarmee op een plek bij een van de topteams. Meedoen om het uitrijden, is voor hem geen optie. "Ik wil de zaken dan wel serieus aanpakken en voel er bijvoorbeeld weinig voor om anoniem mee te gaan rijden. Of je doet iets goed of je doet het niet, dat is nog altijd mijn motto. Ik heb er nog geen concrete gesprekken over gevoerd, maar ik denk er wel serieus over na. Als het aan mij ligt gaat het er zeker van komen."

Dakar dag 4: Marc Coma pakt leiding in secondenstrijd

Door: Michaël Oosterlinck
Gepost op: 05-01-2011

Dakar
Dakar 2011 draait bij de motoren uit op een secondenstrijd tussen Marc Coma en Cyril Depres. Na twee opeenvolgende ritzege´s voor de Fransman heeft Coma nu het commando overgenomen. Coma won de vierde etappe tussen San Salvador de Jujuy en Calama, een unieke belevenis.
 
Vandaag staken de deelnemers de grens tussen Argentinië en Chili over en steeg men naar een ongekende hoogte van 4800 meter, dat is even hoog als de Mont Blanc in Frankrijk. Een aantal deelnemers vielen dan ook bijna flauw door de grote hoogte, maar de organisatie had voldoende zuurstofflessen bij de hand om de deelnemers bij te staan.

Marc Coma voelde zich duidelijk in zijn sas, en won de etappe met net zestien seconden voorsprong op Depres. Daarmee neemt de Spanjaard de leiding in het klassement over voor slechts twee seconden … Spannender kan niet.

Francisco Lopez Contardo, of ‘Chaleco’, reed op zijn Aprilia een schitterende etappe en eindigde als derde op iets meer dan twee minuten, gevolgd door Olivier Pain en Helder Rodrigues.

Paolo Gonçalves was de revelatie van de eerste etappe´s maar viel vandaag met een negentiende tijd toch wat tegen. Tien plaatsen minder goed dan de Nederlander Frans Verhoeven, die dankzij zijn negende positie opklimt naar de zestiende tijd in het klassement. Snelste Belg was Frank Verhoestraete met een 38ste chrono. In het klassement is Verhoestraete goed voor de 41ste plaats.

Na Coma en Depres volgt al een marge van 20 minuten met de eerste achtervolger, ‘Chaleco’. Paolo Gonçalves en Helder Rodrigues maken de top-5 rond.

Bij de quads was de Argentijn Maffei de snelste. Hij leidt in het klassement met een voorsprong van 1 uur en 45 minuten op Alejandro Patronelli.

Morgen staat een rit op het programma over 423 kilometer, tussen Calama en Lquique.
Foto's: www.ktm.com

Dakar dag 4: Sainz pakt drie op vier en breidt voorsprong uit

Door: Michaël Oosterlinck
Gepost op: 05-01-2011

Dakar
De top-3 in het klassement bij de auto´s in Dakar 2011 blijft ook na de vierde dag ongewijzigd. Andermaal was het de Spanjaard Carlos Sainz die met de ritzege aan de haal ging, voor zijn teamgenoot Nasser Al-Attiyah en BMW-rijder Stéphane Peterhansel.
 
Peterhansel leek goed op weg om tijd goed te maken op beide VW-mannen, maar een lekke band sloeg de Fransman terug. De negenvoudige winnaar van Dakar moest vrede nemen met een derde plaats.

Nasser Al-Attiyah klaagt al enkele dagen over het vermogen van zijn Volkswagen, en slaagde er ook vandaag niet in om zijn teamgenoot Sainz bij te benen. Sainz haalde het, met een voorsprong van 50 seconden op Al-Attiyah.
Sainz heeft nu al een voorsprong van 4 minuten en 24 seconden op Al-Attiyay, en 5 minuten en 41 seconden op Peterhansel. Giniel De Villiers, vandaag vierde, staat in het klassement op de vierde plaats, gevolgd door Krzysztof Holowczyc, die vandaag goed was voor de achtste tijd. Tussenin volgden vandaag Mark Miller (VW), Orlando Terranova (BMW) en Guerlain Chicherit (Mini).

Nani Roma, Alfi Cox en Alexander Mironenko waren in de Nissan´s van het Belgische Overdrive Racing goed voor de twaalfde, dertiende tijd en veertiende tijd. In het klassement staan zij respectievelijk negende, dertiende en vijftiende.

Snelste Nederlander was opnieuw Erik Van Loon met zijn Mitsubishi Racing Lancer. Hij werd vandaag achttiende en volgt in het klassement als zestiende, net voor Tonnie Van Deijne.

Koen Wauters leek goed op weg om andermaal als snelste Belg over de meet te komen, maar versnellingsbakproblemen sloegen de zanger terug. Hij finishte als 80ste, terwijl zijn teamgenoot Pascal Feryn de snelste Belg was op positie 69

Morgen staat een rit over 423 kilometer op het programma, tussen Calama en Lquique.
Foto's: Volkswagen Motorsport / X-Raid

Dakar dag 4: Chagin en Kamaz kortnieuws

Door: Michaël Oosterlinck
Gepost op: 05-01-2011

Dakar
Vladimir Chagin heeft ook de vierde rit in de Dakar bij de trucks gewonnen. Chagin was vandaag twee minuten sneller dan zijn team- en landgenoot Firdaus Kabirov. Ales Loprais werd andermaal derde, en zo is meteen ook de top-3 in het algemene klassement bekend.
 
De Tsjech Loprais gaf ruim zes minuten toe op Chagin, en is voorlopig niet in staat om de Kamaz armada te bedreigen. Kabirov staat in het klassement tweede op acht minuten, terwijl Loprais reeds 12 minuten moet toegeven.

Hugo Duisters is de snelste Belg met een negende plaats in het algemene klassement. Hij werd vandaag achtste, drie plaatsen beter dan Marcel van Vliet, de snelste Nederlandse deelnemer. Van Vliet staat tiende in het klassement.

In de rand van deze vierde etappe viel nog wat nieuws te rapen in de andere categorieën. Marcos Patronelli, de winnaar van vorig jaar bij de quads, is namelijk uit de koers verdwenen door een blessure.

Hetzelfde kan worden gezegd van Robby Gordon, die de strijd staakt door een probleem aan de ophanging op zijn Hummer.

Morgen staat een rit over 423 kilometer op het programma, tussen Calama en Lquique.
Foto's: Vladimir Chagin

Fotos crash Hans Bekx

nfq.png
De schrik zat er nog goed in bij Hans Bekx toen hij maandagochtend om half zes lokale tijd het bivak in Cordoba bereikte. Zijn verkreukelde truck stond achterop de aanhanger van de assistentievrachtwagen van Team De Rooy. Hoofdschuddend maakte Bekx de crash die  hij beleefde in de eerste etappe van de Dakar Rally, zondag, nog een keer mee. ,,Zo’n klap gaat niet zomaar meteen uit je kop.’’
Bekx was nog maar een kilometer of vijf onderweg in de proef van Victoria naar Cordoba toen hij van zijn navigator een seintje kreeg: ,,Over 100 meter een haakse bocht naar rechts.’’ De zin was nog niet klaar, of Bekx zat al in die haakse bocht, waarop hij totaal niet was berekend. ,,Een vrachtwagen die met 140 een haakse bocht in gaat, is niet te houden. De truck ging meteen schuiven en ik voelde ‘m al overhellen. Er was geen houden aan.

’’Bekx schoof met hoge snelheid tegen een hekje. Door de snelheid en de massa van de vrachtwagen dook die met de neus voorover in de berm. De kont van de truck kwam omhoog en de wagen draaide over het linkervoorwiel om zijn as. Daarbij brak de cabine vrijwel volledig af. De rolkooi bleef echter intact en de mannen zelf hebben niets.

,,De ergste schade is niet de vrachtwagen wat mij betreft,’’ zei Bekx, nog steeds aangeslagen na een lange nacht in de beschadigde vrachtwagen achterop de aanhanger. ,,De grootste schade is de imagoschade. Ik vind het heel erg voor mijn sponsors die zo hun best hebben gedaan om mij nog een keer Dakar  te laten rijden. Dat vind ik echt verschrikkelijk. Op de eerste dag uitvallen, al zo vroeg in de etappe en zo vroeg in de rally.’’

,,Ik heb zoiets nooit eerder meegemaakt,’’ vertelde Bekx. ,,Ik zit 100.000 kilometer per jaar op de weg, ik heb al heel wat Dakars op mijn naam staan, maar dit is het eerste ongeluk dat ik meemaak. Het is een absurde ervaring. Het gaat heel snel en tegelijk heel langzaam. Het zit beeldje voor beeldje in mijn hoofd.’’

De vrachtwagen. total loss, blijft in het bivak in Cordoba staan. Daar pikt Team De Rooy de auto volgende week op de terugweg naar Buenos Aires op. Hans Bekx zelf probeert zo snel mogelijk weer naar Nederland te vliegen. Zijn assistentietruck blijft in de rally als extra backup voor Team De Rooy, dat nog twee trucks (Pep Vila en Hugo Duisters) in de rally heeft na het uitvallen van Gerard de Rooy.
 

Foto's Rally maniacs

Video: Dakar 2011

Wie houdt Kamaz van de zege bij de trucks?

Door: Michaël Oosterlinck
Gepost op: 31-12-2010

Dakar
Kamaz won vorig jaar alle 13 special stages, waarvan Vladimir Chagin er negen voor zijn rekening nam. Een opmaat naar de zesde Dakar zege van de Tsaar. In de truck categorie draait het daarom om één vraag: wie kan de Russische truckbouwer de baas?
 
Als het om aantallen gaat, dan zou de uitdager van Kamaz uit Nederland moeten komen. Liefst twintig van 68 trucks zijn ‘Hollands’. Gerard de Rooy is na een jaar pauze terug met zijn Iveco. De zoon van Dakar-legende Jan heeft in het verleden bewezen druk op de blauwe armada te kunnen zetten. Hij wordt genavigeerd door onze landgenoot Tom Colsoul.

Ook Marcel van vliet, de nummer drie van 2010, staat op de startlijst. Na een aanbod van het VeKa MAN-team onderbrak hij zijn sabbatical. Belg Serge Bruynkens leest zijn notes. Wuf van Ginkel (Ginaf) staat ook te trappelen om Kamaz van de sokkel te stoten. Ook de Tsjech Alés Loprais wil een aanval wagen. Ook met zijn Braziliaanse merkgenoot André de Azevedo moet worden rekening gehouden.

Kamaz is niet onkwetsbaar, zo bleek toen Vladimir Chagin zijn truck bij een test in Clemont-Ferrant zwaar beschadigde. In allerijl moest de rallytruck terug naar Rusland voor herstel.

Dit lukte dankzij hulp uit onverwachte hoek. Jan de Rooy, in het dagelijkse leven transportondernemer, verzorgde de logistiek.
Bron: Persbericht Castrol
Foto's: Kamaz / Vladimir Chagin

Tim Coronel onderweg naar Buenos Aires

Door: Michaël Oosterlinck
Gepost op: 28-12-2010

Dakar
De kerstdagen zitten er op en Le Dakar 2011 komt dichterbij. Vandaag vertrekt het hele team naar Buenos Aires waar het dinsdag 28 december, via Madrid, hoopt aan te komen. Daarna volgen nog een aantal stressvolle dagen. De buggy's staan in de haven op een trailer en moeten van top tot teen nagekeken worden. Verder is het een kwestie van de GPS apparatuur inbouwen en de stickers op de buggy plakken voordat ze naar de technische keuring kunnen. Als dan eindelijk de goedkeuring daar is kan er langzaam gewerkt worden naar de start van het grote avontuur in Zuid Amerika.
 
Tim Coronel: "We hebben nog beste veel werk te doen voor dat we op 1 januari het startpodium op kunnen rijden. Vorig jaar haalden we de buggy's op vanuit de haven en kwam het water met bakken uit de zekeringenkast. Tegen dit soort dingen loop je gewoon aan. Ook de GPS apparatuur moet nog ingebouwd worden en het gereedschap, voor mij 5 setjes! Thanks Tool Special, moet nog een mooi plaatsje krijgen. Als dan het papierwerk in orde is kan de buggy naar de technische keuring. Dit is vaak lang wachten, maar als dan de keuringsticker en de startnummers op de buggy geplakt zijn kan het avontuur beginnen.

Ook voor het vertrek vandaag is Tim nog van alles aan het regelen: "Ik kom net bij Racing Sportivo vandaan om mijn nieuwe outfit op te halen. Angelo Koning heeft dit in 9 dagen voor elkaar gekregen! Zo kan ik volledig in het nieuw aan mijn nieuwe avontuur beginnen. Thanks Angelo!"
Het team is vandaag rond 19:10 uur vertrokken en vliegt via Madrid naar Buenos Aires.
Bron: Persbericht
Foto's:

X-Raid zet door: Mini naar Dakar

 
Dakar
Het Monster Energy X-Raid Dakarteam gaat verder op zijn elan. Nadat het aankondigde dat het met zeven BMW´s naar de komende editie van de Dakar rally zou trekken, heeft het team van Sven Quandt nu bevestigd dat het ook een nieuwe, zelfgebouwde Mini zal inzetten voor vaste rijder Guerlain Chicherit.
 
Het project van X-Raid is op zijn minst noemenswaardig te noemen. De bouw van de wagen startte in november, ging vervolgens verder in december en nu is de wagen al afgewerkt. In een kleine twee maanden tijd heeft X-Raid met andere woorden een nieuwe rallyraid bolide gebouwd, die volgende week in Frankrijk voor het eerst zal worden getest.

De Mini zal uitgerust worden met een twin-turbo diesel motor die ook terug te vinden is in de BMW X3 CC van X-Raid in 2011 specificaties. Deze motor zou 315 pk moeten leveren.

"Dit is een grote ontwikkeling voor rallyraid en iets waar we erg trots op zijn", zegt Sven Quandt. "Er zit erg weinig tijd tussen het maken van de plannen en de eerste tests. We zijn er echter van overtuigd dat de nieuwe Mini All4 Racing meteen competitief zal zijn. In vergelijking met de BMW heeft de Mini een nog betere besturing doordat de wagen kleiner en lager ligt."

De Mini maakt deel uit van een team van zeven wagens, zes BMW´s en één Mini, het grootste Dakar team uit de geschiedenis van de wereldberoemde marathonrally, die op 1 januari in Buenois Aires van start gaat.
Foto's: www.x-raid.de

RTL GP Dakar Pre Proloog een groot succes

Door: Relinde Pekkeriet
Gepost op: 30-10-2010

Dakar
De RTL GP Dakar Pre Proloog was, zoals elk jaar, weer een groot succes. Vele duizenden bezoekers trotseerden het soms wat druilerige weer en zagen hoe Hans Jos Liefhebber de zege bij de motoren pakte, Tonnie van Deijne eigenlijk als vanouds als snelste autocoureur rond het circuit ging en Hans Bekx bij zijn terugkeer direct het vrachtwagen klassement op zijn naam schreef.
 
Vorig jaar waren de gevolgen van de economische recessie duidelijk te merken en viel het aantal deelnemers toch wel tegen. Dit jaar waren er nog wel wat weinig motoren (tien) en auto's (zeven), maar de tweeëntwintig vrachtwagens maakten dit karige aantal weer helemaal goed. De grote afwezige was echter het team van De Rooy. Er stonden weliswaar twee vrachtwagens op de paddock, maar er werd niet gereden door het team. Dit had alles te maken met het overlijden van Annie de Rooy, vrouw van Jan en moeder van Gerard, waardoor het team in diepe rouw gedompeld is.

Gerard de Rooy liet kort voor de Pre Proloog weten: "Ik denk dat iedereen het wel kan begrijpen. Als ik het gevoel heb dat ik de afleiding nodig heb en dat ik weg kan, dan ga ik. Bij twijfel niet. Er zijn nu even andere dingen belangrijk: mijn familie."
Motoren
Bij de eerste heat ging Pre Proloog nieuwkomer Enno Cucurrachi compleet de verkeerde kant op. Waarschijnlijk een navigatiefoutje van de Italiaanse Belg, die nog niet eerder op het circuit in Valkenswaard had gereden. Hans Jos Liefhebber kreeg daar echter niks van mee. Hij was tijdens de eerste heat veruit de snelste, voor de dame, Mirjam Pol, die zichzelf als doel heeft gesteld om weer het dames klassement te winnen.

Ook na de tweede hear bleek de KTM coureur het snelst. De snelste vijf motoren mochten na twee heats in de finale uitkomen. Ook hier was Hans Jos Liefhebber wederom het snelste. Zij het nipt ditmaal, want had hij eerder nog seconden voorsprong op de concurrentie, nu was Dakar debutant Onno Ellens constant in de buurt van Liefhebber, die de overwinning daardoor zeker niet cadeau kreeg.

Auto's
Het mag geen verrassing heten dat Tonnie van Deijne het snelst was bij de auto's. Van Deijne komt altijd al goed mee met de toppers tijdens de echte Dakar en staat tijdens de Pre Proloog vrijwel altijd op het hoogste treetje. Tim Coronel reed een tweede tijd en deze beide heren mochten dan ook in de finale tegen elkaar uitkomen. Spannend was deze echter niet. Van Deijne was ruim dertien seconden sneller dan Coronel.

Coronel kwam overigens nipt in de finale terecht. Hij had namelijk net zoveel punten als Erik van Loon, maar omdat zijn tijd net iets sneller was, mocht de buggy coureur door naar de finale.
Trucks
Save the best for last, is het credo in Valkenswaard en dus stond de middag in het teken van de machtige trucks, die soms best wel wat moeite hadden met het circuit in Valkenswaard. De regen had de klim omhoog behoorlijk lastig gemaakt en enkele heren verloren daar kostbare seconden. zo niet Hans Bekx en Marcel van Vliet die na twee heats de lijst aanvoerden. Johan Elfrink was na de eerste heat nog het snelst, maar de coureur van het Finstral rally team wist zijn tijd niet meer te verbeteren en zag daardoor de finale aan zijn neus voorbij gaan.

In die finale gaven Bekx en Van Vliet alles. De laatste moest beginnen en wist zijn tijd nogmaals met enkele seconden te verbeteren. Voor Bekx gold daardoor de moeilijke taak om zich ook te verbeteren. De coureur uit Mariaheide heeft nog niks aan snelheid ingeboet en nam alle risico's om te proberen de scherpe tijd van Van Vliet te verbeteren. Dat lukte, want Bekx bleek anderhalve seconde sneller te zijn en daarmee de finale op zijn naam te schrijven.
Foto's: Autosportnieuws.be

Dakar Rally ook in 2011 in Zuid-Amerika

Door: Michaël Oosterlinck
Gepost op: 23-03-2010

Dakar
ASO, organisator van de Dakar, heeft bevestigd dat de wereldberoemde rallyraid ook in 2011 in Zuid-Amerika, meer bepaald in Argentinië en Chili, verreden zal worden. Geruchten over een eventuele terugkeer naar Afrika worden zo de kop ingedrukt.
 
De goede relatie die de organisatie in twee jaar tijd wist op te bouwen met de beide organiserende landen en het enthousiasme van de toeschouwers, waren de basis van de beslissing van ASO om in 2011 op het elan van de laatste twee jaar verder te gaan.

“Om de Dakar voor de derde keer te ontvangen, is een droom voor Argentinië,” aldus Enrique Meyer van de toeristische dienst van Argentinië. “De laatste twee jaar hebben we aan meer dan 190 landen ons landschap en de mensen hier laten zien. We zijn trots om de Dakar opnieuw te mogen verwelkomen.”

ASO houdt de deur op een kier voor een eventuele terugkeer naar Afrika, de plaats waar de rally tot 2007 werd georganiseerd, in de toekomst. In 2008 werd de rally door terreurdreiging in Mauritanië afgevoerd en vanaf 2009 wordt de rally gereden in Zuid-Amerika.
Foto's: ASO

Subaru voor het eerst naar de Dakar rally!

Het gaat weer beginnen! Le Dakar!

Dakar nieuws: 'Laatste nieuws 30 nov. GINAF Rally Power'- Diepeveen Design lanceert mobiele GRP site
- Rallyvloot woensdagavond richting Le Havre
- Startnummer 503 voor Wuf; Marcel krijgt 508

Dakar nieuws: 'Nederlands konvooi Dakar krimpt in LE HAVRE'De Nederlandse inbreng in de Dakar Rally is de eerstkomende editie minder groot dan voorgaande jaren. Op 1 januari 2010 komen in Buenos Aires 37 equipes aan de start: vijftien motorrijders, tien auto's en twaalf trucks. Vorig jaar, toen de woestijnrally voor het eerst door Zuid-Amerika in plaats van Afrika ging, begonnen nog 67 Nederlandse equipes aan het avontuur. Lees verder...

Jan Lammers als trucker naar Dakar Rally

jan_lammers_nieuwe_kleding1

Na bijna vier decennia racen zou je denken dat Jan Lammers wel alles heeft gedaan op autosportgebied. Maar de 53-jarige Zandvoorter heeft toch een nieuwe uitdaging gevonden. Lammers gaat binnenkort meedoen aan de vermaarde Dakar Rally.

Tekst en foto: Marc Kok

Jan Lammers debuteert in de monster rally in een truck. Deze zou aanvankelijk bestuurd worden door Frits van Eerd. De racende directeur van de Jumbo supermarktketen is echter verhinderd wegens te drukke werkzaamheden.

Altijd geïntrigeerd
,,In de ruim 37 jaar dat ik in de racerij zit, heb ik zo'n beetje in alles mét en zonder wielen gereden, maar de Dakar Rally nog niet'', vertelt Jan Lammers op zijn website. ,,Die race heeft me wel altijd geïntrigeerd, maar ik wist niet zeker of het wel wat was voor mij. Vorig jaar volgde ik Frits al en werd ik er steeds enthousiaster over. Dus toen hij me vroeg of ik voor hem in de plaats wilde meedoen, heb ik nog geen vijf seconden hoeven nadenken.''

Dakar is back! 2010 promo van de zwaarste rally aller tijden

Organisatie blijft maar wat aanrommelen.

 Opnieuw heeft de organisatie van DAKAR 2009 de tijdrit van vandaag ingekort. Etappe nummer 13 is maar liefst 300 km. minder tegen de chronometer dan gepland stond.

Met veel bombarie was de trouwe volgelingen van de DAKAR rally 5.650 kilometer special voorgespiegeld, maar in werkelijkheid mogen de deelnemers voor hun dure geld blij zijn als zij de helft van dat aantal halen.

Lees verder...

Dakar nieuws: 'Jos Verstappen: Dakar trekt me wel'

 Jos Verstappen is een fervent volger van 'El Dakar'. Vooral de verrichtingen van Le Mans-teamgenoot Peter van Merksteijn (BMW) volgde de Limburger op de voet. Verstappen heeft wel oren naar een Dakar-avontuur zo schrijft hij in zijn column in De Telegraaf.

Nagedacht
"Ik zou dolgraag een keer willen meedoen aan de Dakar Rally. Ik heb daar de afgelopen jaren ook best wel serieus over nagedacht", schrijft Verstappen. Lees verder...

Dakar nieuws: 'Zand in de motoren.FIAMBALÁ -  Zandstormen in de woestijn. Het was gisteren een bekend natuurfenomeen voor de Dakar-deelnemers die al eens in het onmetelijke Mauretanië hebben geploeterd. De karavaan bivakkeerde echter niet in Afrika maar in het lieflijke, Argentijnse oaseplaatsje Fiambalá dat vlak over de grens met Chili als tussenstop van de enige marathonetappe in de Dakar-rally door Zuid-Amerika fungeerde. Een onrustige haltestop en niet alleen doordat tenten in de lucht vlogen, computers gezandstraald werden en het menu als 'Sable à la Fiambalá' werd opgediend. Veel deelnemers liepen in de voorgaande etappe Copiapó-Copiapó forse tijdstraffen omdat zij in de duinen waypoint 32 niet konden vinden. Dat leverde vier uur straftijd op. Lees verder...

Dakar 2009 stage 10

Motoren Auto's Trucks

Dakar nieuws: 'De Rooy zit Tsjagin op de hielen'COPIAPO -  Trucker Gerard de Rooy zat klassementsleider Vladimir Tsjagin dinsdag in de omgeving van de Chileense mijnstad Copiapo flink op de hielen. De Nederlander finishte in de tiende etappe van de Dakar Rally als tweede, op slechts 1 minuut 43 van de Rus. De andere Russische Kamaz-rijder Firdaoes Kabirov werd derde op bijna veertien minuten van zijn landgenoot.

In het klassement blijft Tsjagin aan de leiding, met een voorsprong van bijna tien minuten op Kabirov en ruim een half uur op De Rooy.

Gordon en zijn Hummer tijdens traininge,

Dakar nieuws: 'MAN-teammanager spreekt van enorme teleurstelling'Na een week vol tegenslagen viel donderdag definitief het doek voor Hans Stacey (MAN). Een kapotte lager in de aandrijfas maakte een einde aan de aspiraties van een tweede Dakar-titel.

Teleurstelling
Teammanger Fred van Putten verwoordde de teleurstelling bij MAN als volgt: "Dit is natuurlijk echt ontzettend zonde en een enorme teleurstelling voor het MAN Rally Team

Dakar nieuws: 'Gaby Uljee - Het spoor bijster'

 Dat kun je wel zeggen na de avonturen van de afgelopen 2 dagen. Haalden we in de 5 etappe op ons tandvlees het 2e checkpoint om daar te horen te krijgen dat de etappe geneutraliseerd werd, gisteren werd het een zo mogelijk nog vreemder avontuur. Eerlijk is eerlijk wij waren zelf al heel snel in de proef het spoor totaal bijster en toen we na heel lang spoorzoeken dan toch eindelijk het het eerste checkpoint bereikten, werd ook deze 6e proef verder geneutraliseerd. Inmiddels begint het slaaptekort ons ook op te breken, zeker na 2 dagen achtereen pas in ’t donker het bivak te hebben bereikt. Lees verder...

Dakar nieuws: 'Trucks rijden zevende special niet'De vrachtwagens rijden vrijdag tijdens de zevende etappe niet tegen de klok. De organisatie heeft besloten dat de trucks via de assistentie-route van Mendoza naar het Chileense Valparaiso rijden.

Neutralisatie
Op donderdagavond besloot de organisatie de special van de zesde etappe tussen San Rafael en Mendoza na CP1 te neutraliseren. De achterblijvers kunnen via de gewone autoweg naar het bivak in Mendoza rijden.

Grens
De organisatie heeft dit besluit genomen, omdat de karavaan vrijdag naar Chili trekt. De deelnemers moeten dié dag dan ook de grens passeren anders komen ze Chili niet in. (Bron: RTLGP

Dakar nieuws: 'Over en uit voor Stacey'MENDOZA - Voor Hans Stacey zit de Dakar Rally erop. De Brabantse vrachtwagenchauffeur moest tijdens de zevende etappe de strijd staken. Een kapotte lager in de aandrijfas van zijn MAN maakte een einde aan het avontuur door Zuid-Amerika.  Dat liet Stacey vandaag (vrijdag 9 jan.) op zijn eigen  website weten. De chauffeur won in 2007 het eindklassement bij de trucks.De Brabander kende tijdens de dertigste editie van de Dakar Rally louter tegenslagen. Door aanhoudende problemen met onder meer de banden van zijn MAN-truck, verloor Stacey al veel tijd. De ‘Man with a Mission’, zoals zijn slogan luidt, stond daardoor in het klassement al op grote achterstand van de Rus Firdaoes Kabirov.

Dakar nieuws: " AutoTrack.nl - 02.00 uur - De Dakar wacht op niemand'Tonnie van Deijne en Wouter Rosegaar op weg naar de
top 10?

Lees er alles over en klik hier....

Dakar nieuws: 'Dakarsport.com - laatste nieuws etappe 5 en 6'Goed nieuws voor de Dakar-deelnemers die op dit moment nog onderweg zijn naar de finish van de zesde etappe tussen San Rafael en Mendoza. De organisatie heeft donderdagavond besloten de special na CP1 te neutraliseren. De achterblijvers kunnen via de gewone autoweg naar het bivak in Mendoza rijden.

Grens
De organisatie heeft dit besluit genomen, omdat de karavaan vrijdag naar Chili trekt. De deelnemers moeten dié dag dan ook de grens passeren anders komen ze Chili niet in.

Over Etappe 5 zal nog lang worden nagepraat, het leek wel een gevecht tussen duiveltjes en engeltjes.
Zojuist hebben we vanuit het bivak verslag gekregen van alle gebeurtenissen van gisteren.

Lees verder...

Dakar nieuws: 'Team AutoTrack.nl - Rally in Argentinië is een echte Dakar'Na woensdag  zijn de deelnemers er van overtuigd, organisator ASO is er in geslaagd een zeer competitieve rally in Zuid Amerika uit te zetten. De eerste vijf etappes hadden alles in zich wat “Le Dakar’ tot de zwaarte rally ter wereld maakt. Met name 7 januari was een dag die de deelnemers niet gauw zullen vergeten. Lees verder...

Dakar nieuws: 'GELE VINK-GINAF LAAT VEEL DEELNEMERS ACHTERKANT ZIEN'Vink Rally Sport komt keihard terug

Barneveld – Normaal wordt er in Le Dakar veel aandacht geschonken aan de topklasseringen van etappes en het algemeen klassement. Het gaat dan vaak om de top drie, omdat het erepodium meestal ook  drie plaatsen telt. Soms zijn naast die eerste drie plaatsen echter ook prestaties van formaat te ontdekken, die als je het goed beschouwt van een nog groter formaat zijn. Wat te denken van de verrichtingen van Vink Rally Sport? Op de eerste dag ver teruggeworpen [naar plaats 78 van de 83 deelnemende trucks] en nu – na de vierde etappe – alweer te signaleren in de top 30.

Lees verder...

Dakar nieuws: 'Tweede etappezege voor De Rooy'NEUQUEN -  Gerard de Rooy heeft dinsdag zijn tweede dagzege in de Dakar Rally behaald. De Nederlandse vrachtwagenchauffeur deed over de vierde etappe, van Jacobacci naar Neuquen over 459 kilometer, 4 uur 20 minuten en 27 seconden.

De Rooy bouwde door de overwinning zijn voorsprong in het algemeen klassement uit. Vladimir Tsjagin staat tweede op ruim tien minuten achterstand van de 29-jarige Brabander. Tsjagin eindigde dinsdag als tweede op 46 seconden.

Ook de derde en vierde plaats in het algemeen klassement worden ingenomen door Russen. Firdaoes Kabirov werd dinsdag derde op bijna vijf minuten van De Rooy en zag zijn achterstand oplopen tot 12.41. Nummer vier Ilgizar Mardejev moet ruim drie kwartier goed maken op de Nederlander.

Bron: Telesport / Foto: Frank Uijlenbroek 

Dakar nieuws: 'Eerste dodelijke slachtoffer in Dakar Rally Argentinië - Franse motorrijder Pascal Terry dood gevonden'De Franse motorrijder Pascal Terry is in Argentinië dood gevonden langs het parkoers van de Dakar Rally. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Vermist
De 49-jarige Fransman was sinds zondag vermist. Hij werd in een onherbergzaam gebied gevonden, op 15 meter van zijn motor. "Hij had zijn helm afgedaan en er stond water en voedel naast hem", aldus een woordvoerder. De politie onderzoekt de zaak.

Slachtoffer
Terry is het eerste dodelijke slachtoffer in deze Dakar Rally

Gerard de Rooy blijft Kamaz-armada voor

Gerard de Rooy heeft dinsdag de vierde etappe tussen Jacobacci en Neuquen over 380 kilometer gewonnen. De Ginaf-coureur bleef zijn drie Russische Kamaz-concurrenten voor. Het was voor De Rooy zijn tweede overwinning en twaalfde Dakar-zege in totaal.
Top vier
Het was net als bij de auto's zeer spannend bij de trucks. De Rooy en Firdaus Kabirov wisselden elkaar af aan kop. In Neuquen was De Rooy bijna vijf minuten sneller dan Kabirov, die uiteindelijk als derde eindigde. Kamaz-teamgenoot Vladimir Chagin was slechts 46 seconden langzamer dan De Rooy. Ilgizar Mardeev werd vierde op 8.52'.

Later meer

 


 

Dakar nieuws: 'HANS STACEY BEHAALT EEN 10E PLAATS IN DE 2E ETAPPE'Etappe 2 Santa Rosa de la Pampa - Puerto Madryn
Totale lengte: 837 km
Special: 237 km, verbinding: 600 km
4 Januari 2009, Na de teleurstellende start van gisteren, kwam het MAN Rally Team vandaag al wel wat beter in de rally, echter kampte Hans Stacey ook nu weer met problemen. Stacey eindigde als 10e op + 32:27 min van de winnaar van vandaag Gerard de Rooy. Franz Echter eindigde als 12e op + 00:40:23. Geert Verhoeven eindigde op een 41e plaats op een achterstand van 1:42:26.

 Klik op "Lees Verder" voor meer

Lees verder...

Dakar nieuws: 'Bekx leidt in Africa Race'BOU-JERIF -  Hans Bekx heeft na de derde etappe van de Africa Race de leiding genomen in het vrachtwagenklassement. De ondernemer uit Veghel was donderdag in de tijdrit van Ouarzazate naar Bou-Jerif de beste in de woestijnrally, die dit jaar op het Afrikaanse continent de naar Zuid-Amerika verplaatsteDakar-rally vervangt.

Jan de Rooy, die een dag eerder de snelste was, eindigde als tweede en staat vijfde in het klassement.

Volg jouw favoriet op de voet met iritrack

Ook dit jaar kan jij jouw favoriet tijdens de Dakar op de voet volgen. De iritrack houdt je op de hoogte van de stand van zaken bij de motoren, auto's en trucks. Iedere dag wordt met een profiel de etappe van die dag verduidelijkt.
Keuze
Zelf kan je vijf rijders per klasse naar eigen keuze invoeren in het iritrack-systeem. Daarmee kan je de exacte positie van een deelnemer ten opzichte van de andere deelnemers bepalen.

http://www.rtl.nl/(/sport/rtl_gp/rtlgp/)/sport/rtl_gp/components/dakar/nieuws/2008/081230_iritrack.xml

Dakar nieuws: 'Achthonderd voertuigen Dakar ingescheept'LE HAVRE -  De Dakar Rally begint pas op 3 januari, maar de deelnemende voertuigen uit Europa zijn al onderweg. Ruim achthonderd motoren, rallywagens en rallytrucks staan in de Franse havenplaats Le Havre klaar om in te schepen op de 'Grande Benelux', een reusachtig cruiseschip. De boot vertrekt maandag 1 december en arriveert naar verwachting op 16 of 17 december in de haven van Buenos Aire

De Dakar Rally wordt voor het eerst gehouden in Argentinië en Chili. De organisatie is uitgeweken naar Zuid-Amerika nadat begint dit jaar de beruchte woestijnrally door Noord-Afrika werd afgelast uit angst voor terroristische acties.

Alle voertuigen zijn de afgelopen twee dagen grondig gekeurd in Le Havre. Het gaat om in totaal 710 wedstrijd- en assistentievoertuigen en 110 auto's van de organisatie en de media. De Nederlandse inbreng in de karavaan is groter dan ooit. Liefst 67 equipes gaan van start: 32 motorrijders, twee quads, zeventien rallyauto's en zestien rallytruck

Dakar nieuws: 'GP-coureur Van den Goorbergh intussen beter voorbereid op Dakar-debuut'


Jurgen van den Goorbergh verheugt zich op zijn uitgestelde debuut in de Dakar-rally. Teamgenote Mirjam Pol heeft die al tweemaal uitgereden. Zij heeft zich als doel gesteld winnares van het damesklassement te worden.

Vandaag en morgen hebben in Le Havre de technische controles plaats van alle voertuigen die in Zuid-Amerika voor de Dakar-rally nieuwe stijl worden ingezet. Meteen daarna wordt de rallykaravaan vanuit de Franse havenstad verscheept naar Buenos Aires. In de Argentijnse hoofdstad wordt op 3 januari het startsein gegeven voor een avontuurlijke monsterrit van 9000 kilometer lengte die door Chili voert en twee weken later weer in B.A. Eindigt.

Lees verder...

Dakar nieuws: 'Grootste inbreng NL in Dakar Rally'BUENOS AIRES -  De verre overzeese reis naar Zuid-Amerika weerhoudt Nederlandse avonturiers niet van deelname aan de Dakar Rally. Liefst 67 Hollandse equipes staan op 3 januari in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires aan de start van de eerste Dakar buiten de Afrikaanse woestijn. Lees verder...

Dakar nieuws: 'Equipe DeGroot/Uljee zorgen voor een verrassend debuut tijdens Dakar 2009'
3 januari start wederom de zwaarste rally ter wereld; ‘Le Dakar’. Waar dit evenement traditioneel werd verreden op Afrikaanse bodem, zal het in 2009, om bekende redenen, verplaatst worden naar Zuid-Amerika. Een totaal nieuwe ervaring, maar met dezelfde ingrediënten, spanning en uitdaging. De rally start 3 januari in Buenos Aires om daar na ruim 2 weken en ongeveer 9.000 km, ook weer te finishen.

Klik op Lees verder voor meer!

Lees verder...

Dakar nieuws: 'Team de Rooy in twee rally's actief'Team de Rooy heeft besloten om zowel aan de Africa Race als aan de Dakar Rally mee te doen. Jan de Rooy zal van 26 december tot en met 11 januari in Afrika rijden. Gerard de Rooy staat van 3 tot en met 18 januari aan de start van de Zuid-Amerikaanse editie van Dakar.

Besluit
"Het was zeker geen makkelijke beslissing om het team in tweeën te delen", vertelt Jan de Rooy op zijn teamwebsite. "Mijn vriend Hubert Auriol die de nieuwe rally door Afrika organiseert, heeft me echter over de streep getrokken."

Lees verder...

Dakar nieuws: 'Dakar Rally keert terug in Afrika'De Dakar Rally keert op termijn terug naar Afrika. Directeur Patrice Clerc van organisator ASO heeft dat woensdag in Madrid laten weten. De woestijnrally door Noord-Afrika werd in januari een dag voor de start afgelast, uit vrees voor terreuraanslagen in Mauritanië.

Terugkeer
De race wordt volgend jaar verreden in Argentinië en Chili. Clerc verwacht dat de race door Zuid-Amerika een succes zal worden, maar hij denkt toch aan een terugkeer naar Afrika. "De rally is ontstaan in Afrika en zal daar ook terugkeren", aldus Clerc. Op welke termijn dat is, zei Clerc niet.

Klik op "Lees verder" voor meer!!

Lees verder...

Dakar nieuws: Primeur in de Benelux!! Sensationele Dutch Dakar Day wedstrijden op zondag 30 maart aanstaande in Almere!Zondag 30 maart organiseert 4x4 Wereld.com haar eerste officiële wedstrijd met Dakar vrachtwagens, auto’s en motoren! Dutch Dakar teams kunnen zich op 30 maart aanstaande daadwerkelijk uitleven op een maar liefst 9 kilometer lang wedstrijdparcours.
Gemeente Almere, gastheer van vele evenementen met een meer dan nationale uitstraling, ziet er naar uit alle Dakar teams uit Nederland te kunnen begroeten. 4x4Wereld.com, officieel KNAF erkende organisatie, tekent voor de organisatie van deze wedstrijd en het totale evenement.

Klik op "Lees verder" voor meer!

Lees verder...

Dakar nieuws: 'TECHWORK EUROTECH RACING TEAM neemt deel aan de TRANSORIENTALE'
10.000 kilometer monsterrally, van St. Petersburg in Rusland, in 17 dagen via Kazachstan naar Peking, de hoofdstad van China. De Transorientale. Het Techwork Eurotech racing Team neemt deze geweldige uitdaging aan en neemt met de MAN Truck deel aan deze langste marathon rally ter wereld. Lees verder...

Dakar nieuws: 'Rallytrucker Stacey neemt deel aan Transorientale'BEST -  Rallytrucker Hans Stacey, in 2007 winnaar van de beroemde Dakar Rally, neemt in juni deel aan de Transorientale met zijn MAN-vrachtwagenteam. De 10.000 kilometer lange rally start in het Russische Sint Petersburg en gaat via Kazachstan naar Peking in China.

 

Lees verder...