NASCAR: Sensationeel slot Nationwide Daytona. Outsider pakt onverwachte zege!

De veteranen waren te heet gebakerd. Alleen de jeugdige James Buescher hield het hoofd koel en won verrassend de Nationwide-wedstrijd nadat de ervaren koplopers elkaar in het zicht van de finish geëlimineerd hadden. Pole-sitter Danica Patrick werd door teamgenoot Cole Whitt geëlimineerd. Voor ruim 82.000 toeschouwers wisselde de kop maar liefst 38 maal. Een absoluut record in de Nationwide-series op Daytona.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_nw_buescher
Als vier honden vechten om één been gaat de vijfde er dus mee heen. Winnaar
Buescher zou met een Top 10 klassering al tevreden zijn geweest.


Wederom multicar crash
De koplopers Trevor Bayne, Tony Stewart, Elliott Sadler, Joey Logano, Kurt Busch, Ricky Stenhouse Jr. en Kyle Busch crashten in het zicht van de finish van de DRIVE4COPD 300 Nationwide-wedstrijd en richtten onder hun achtervolgers een ware slachting aan. Alleen de jonge James Buescher leek het hoofd koel te houden en sprintte richting finish.

Buescher
: “Er was niemand die met mij samen wilde werken. Toen heb ik het gas nog maar eens flink ingetrapt en op de één of andere wijze kwam ik overal doorheen! Ik wist nog niet eens waar ik reed. Ergens in de Top 10 of zoiets. Ik was al blij dat ik er binnen kon blijven. Ik wist nog niet eens of ik vooraan of achteraan reed.Ik weet wel dat ik in de wedstrijd enkele “close-calls” had. Want ik was wel bij enkele crashes betrokken.”

Voor Buescher was het zijn tweede overwinning in drie jaar op de Daytona International Speedway. In 2009 won hij de Lucas Oil Slick Mist ARCA-200 wedstrijd. Buescher werkt dit seizoen een volledig programma in de Campingworld Truck Series af. Daarnaast heeft hij een budget voor 10/12 Nationwide-wedstrijden op zijn programma staan.

Tot aan de 104e ronde kende de wedstrijd een rustig verloop. Een crash waarbij maar liefst 20 deelnemers betrokken waren zorgde voor de zesde neutralisatie. De impact van Kenny Wallace met de “Safer Barrier” was zo heftig dat de wedstrijd zelfs met een Code Rood vier minuten onderbroken moest worden om een hierin uitstekende splitter te verwijderen! In de 113e ronde ging het wederom fout. De samenwerking van drie tandems met twee auto’s mislukt als Sam Hornish Jr. midden in het veld achterstevoren gaat. In de 119e en voorlaatste ronde gaat het licht voor de allerlaatste maal in de 120 ronden tellende wedstrijd op groen. Kurt Busch, Tony Stewart, Elliott Sadler, Kyle Busch en Ricky Stenhouse gaan ervoor. Een push van Sadler richting Tony Stewart lijkt resultaat te hebben. Maar juist op dit moment trok de Chevrolet van Kurt Busch iets naar rechts, toucheerde de Toyota Camry van Denny Hamlin en het lokte bij het tandem Stewart-Sadler een kettingreactie uit. In het zicht van de finish crashten Kurt Busch, Trevor Bayne, Ricky Stenhouse Jr.,Kasey Kahne, Tony Stewart en Kyle Busch. De jonge James Buescher die op dat moment als negende geklasseerd stond, won met zijn Chevrolet verrassend de wedstrijd. Voor Buescher was het zijn allereerste Nationwide-overwinning. Kurt Busch gaat in de fout met desastreuze gevolgen voor de rest van het veld.

2012_nw_daytona_crash_danica
Danica was niet blij met de actie van haar teamgenoot Cole Whitt.

Danica Mania snel over
Voor Danica Patrick eindigde de eerste Nationwide-wedstrijd van het seizoen in een behoorlijke teleurstelling. De koploopster viel al snel terug naar het middenveld.

Danica Patrick: De f….. No 88(haar teamgenoot Cole Whitt.red) raakte mij terwijl we in een groepje reden.” Ook de reactie van crewchief Tony Eury Jr. richting Patrick loog er niet om. Whitt overleefde de wedstrijd zonder kleerscheuren en werd als vierde geklasseerd. “Het komt wel goed, als ik haar was zou ik ook niet blij zijn. Wij zijn teamgenoten en we proberen elkaar naar voren te “pushen”. Wij willen ons team gewoon naar voren brengen.”aldus Whitt. Uiteindelijk werd Patrick als 38e op 48 ronden achterstand geklasseerd.

Danica Patrick: “Bij vandaag kan ik niet stil blijven staan. Ik geef me niet gewonnen en ik focus mij voor de grote dag van de Daytona 500. Hopelijk gaat dit beter!” De enige andere dame in het veld, Johanna Long, werd als 21e geklasseerd.

Uitslag
1. James Buescher Chevrolet 120 ronden
2. Brad Keselowski Dodge 120 ronden
3. Elliott Sadler Chevrolet 120 ronden
4. Cole Whitt Chevrolet 120 ronden
5. Austin Dillon Chevrolet 120 ronden
6. Taylor Malsam Toyota 120 ronden
7. Timmy Hill Ford 120 ronden
8. Tony Stewart Chevrolet 120 ronden
9. Kasey Kahne Chevrolet 120 ronden
10.Kurt Busch Chevrolet 120 ronden

NASCAR: Matt Kenseth wint langste Daytona 500 ooit

Daytona 500 winnaar Matt Kenseth zal vandaag minder wereldnieuws zijn dan collega Juan Pablo Montoya. Die crashte tijdens een neutralisatie tegen een “Jet Dryer” die onmiddellijk ontplofte.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_favorieten_crash
Johnson, Bayne en Patrick crashen in de openingsfase van de Daytona 500

Matt Kenseth wint langste Daytona 500 ooit
Er hing geen goed gesternte boven de 54e editie van de Daytona 500 waarin maar liefst tienmaal geneutraliseerd moest worden en Juan Pablo Montoya ongewild voor het grootste spektakel zorgde. Uiteindelijk pakte Roush Fenway-coureur Matt Kenseth zijn tweede Daytona 500 zege. De Roush Fenway-coureur won al eerder in 2009. De sleutel in het succes lag aan zijn teammaat Greg Biffle, die Dale Earnhardt Jr. op afstand wist te houden. In de allerlaatste ronde wist Earnhardt Jr. Biffle te passeren, maar kwam uiteindelijk te kort voor de zege. Winnaar Kenseth moest het ruim 130 wedstrijden zonder overwinning stellen.

Dale Earnhardt Jr: “Ik heb tot de laatste minuut gewacht om bij Matt in de buurt te komen. Wel wil k de fans bedanken dat ze het zolang hier hebben uitgehouden.”

De Daytona 500 moest vanwege de crash van Juan Pablo Montoya meer dan twee uur onderbroken worden. Zowel Juan Pablo Montoya als Duane Barnes, de bestuurder van de “Jet Dryer” bleven ongedeerd. De crash zorgde ervoor dat er ongeveer 200 “gallons” brandstof op de baan verspild werd.

Brad Keselowski boven op het nieuws
Penske-coureur Brad Keselowski versloeg vrijwel alle persmuskieten. Hij twitterde vanuit zijn Penske Dodge foto’s en informatie via twitter naar de fans. Keselowski zag zijn twitteraccount van 65.000 naar meer dan 200.000 bezoekers stijgen!

Favorieten kansloos
Trevor Bayne, Jimmie Johnson en Danica Patrick raakten al vroeg kansloos toen zij bij een crash in de openingsfase betrokken waren. Danica kon na een lange reparatie de wedstrijd weer hervatten en werd als 38e geklasseerd. Danica Patrick: “Ik had niets te winnen maar ook niets te verliezen. Maar ik heb wel veel geleerd.” De afgelopen weken werden er in Daytona meer dan 60 auto’s tot schroot verreden…..

2012_start
Start van een lange Daytona 500.

Uitslag
1. Matt Kenseth Ford 200 ronden
2. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 200 ronden
3.Greg Biffle Ford 200 ronden
4. Denny Hamlin Chevrolet 200 ronden
5. Jeff Burton Chevrolet 200 ronden
6. Paul Menard Chevrolet 200 ronden
7. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
8. Carl Edwards Ford 200 ronden
9. Joey Logano Toyota 200 ronden
10.Mark Martin Toyota 200 ronden

Later meer

NASCAR: Bizarre crash Daytona 500.Juan Pablo Montoya laat “Jet-Dryer’’ontploffen !

Het meest bizarre wedstrijdincident ooit vond vanmorgen vroeg tijdens de Daytona 500 plaats. Juan Pablo Montoya bleef ongedeerd in een bizar incident dat zeer ernstige gevolgen had kunnen hebben. Tijdens een neutralisatie crashte de Colombiaan in een z.g. “Jet-Dryer” die gebruikt maakt van een helicoptermotor om de baan op te drogen.

Tekst Willem J. Staat

Montoya laat “Jet Dryer” ontploffen Tijdens een neutralisatie in de Daytona 500 waarin de baan met z.g. “Jet-Dryers” wordt gedroogd is Juan Pablo Montoya hiertegen gebotst. De Colombiaan had via de boordradio al over problemen geklaagd. Een afgebroken onderdeel aan de Chevrolet van Montoya zorgde ervoor dat de Colombiaan de controle verloor en vol tegen de “Jet Dryer” botste. Die ontplofte onmiddellijk. Zowel Montoya als de bestuurder van de “Jet Dryer” bleven volgens de eerste meldingen ongedeerd.De Daytona 500 die vannacht exact om 01.00u gestart werd is nog steeds in volle gang.

NASCAR: Kyle Busch wint Shoot Out. Angstaanjagende crash Jeff Gordon

De Budweiser Shoot Out stond bol van het spektakel, een adembenemende finish, drie multicarcrashes en een angstaanjagende luchtreis van Jeff Gordon. De enige die het hoofd koel hield was JGR-Toyota-coureur Kyle Busch die alle barrières wist te overwinnen en vanuit laatste positie uiteindelijk toch de zege pakte.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Toyota Motorsports USA, Autostock/Kinrade

2012_busch_meesterlijk
Meesterlijke redding van Kyle Busch na de crash van Jeff Gordon!!

Busch houdt het hoofd koel
Vanuit laatste positie gestart wist Kyle Busch in de Budweister Shoot Out regerend kampioen Tony Stewart met een verschil van 0.013 secs. op de finish te verslaan. Busch kwam als één van de weinigen “ongeschonden” uit een avond vol hindernissen. Eerst was Busch betrokken bij een touché met Jimmie Johnson en in de 74e ronde wist hij bij een enorme crash van Jeff Gordon zijn op drift slaande Toyota ondanks een enorme vonkenregen meesterlijk onder controle te houden.

Kyle Busch: “De eerste keer was het geluk, de tweede keer was het kunde. Ik stuurde remde, gaf gas bij en deed van alles om het ding weer onder controle te krijgen.” Tony Stewart: “Hij moest driemaal corrigeren voordat hij de controle herwon. Veel mensen hadden dit niet gekund. Dit is wel de “coolste” redding die ik in jaren gezien heb.”

Van de 25 auto’s bleven er uiteindelijk maar tien over. En in de zeven ronde durende verlenging nam de Australiër Marcos Ambrose kortstondig de leiding maar werd buitenom door het tandem Stewart-Busch gepasseerd. Op de finish sloeg Busch toe. Het was de allereerste overwinning voor Toyota in de Shoot Out.

Reglementswijzigingen hebben ervoor gezorgd dat het wedstrijdgezicht enigszins veranderd is. Hoewel Busch en Stewart als tandem over de finish gingen, is het z.g. “tandem-racen” tussen twee deelnemers hoofdzakelijk verdwenen. Daarbij werd via onderling contact met teamgenoot of concurrent veel “samengewerkt.” Tony Stewart was er tevreden mee. “Dit is prettiger rijden dan het z.g. “tandem-racen” Je kunt zelf bepalen in welke lijnen je neemt. Je hoeft niet plotseling te wisselen omdat je op iemand anders moet vertrouwen. De coureurs hebben nu veel meer controle over zichzelf.”

2012_busch_pits_shoot_out
Snel pitwork bij het team van JGR-Racing na het incident met Gordon.


Marcos Ambrose die als derde eindigde. “Ondanks het feit dat er meer crashes waren had je toch het gevoel dat je het heft geheel in handen had. Het racen op deze manier is veel prettiger. Hoewel het er met al die crashes niet op leek, hadden we de zaak toch beter onder controle.”

Lees verder...

NASCAR: Tony Stewart veroorzaakt eerste seizoenscrash!

Tijdens de training voor de Budweister Shoot Out had regerend kampioen Tony Stewart de twijfelachtige eer om de allereerste seizoenscrash op de Daytona International Speedway te veroorzaken!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_shoot_out_practice
Tony Stewart gaat in de fout en veroorzaakt de eerste seizoenscrash!

Tony Stewart veroorzaakt eerste seizoenscrash!
Tijdens de trainingen voor de Budweister Shoot Out had regerend kampioen Tony Stewart de twijfelachtige eer de allereerste seizoenscrash te veroorzaken. Tony Stewart: “Ik duwde de No 51 en hij moest eigenlijk een beetje ruimte geven, maar ik was degene die duwde en ben er dan ook verantwoordelijk voor. Bij de crash waren eveneens de Penske-Dodges van A.J. Allmendinger en Brad Keselowski betrokken, evenals Jeff Gordon en Kyle Busch.

De Busch Brothers en de Penkse-coureurs moesten naar hun reservewagens overstappen. De Chevrolets van Tony Stewart en Jeff Gordon liepen minieme schade op. Penske-coureur Brad Keselowski: “Het is de eerste keer dit jaar dat we weer op de baan zijn en iedereen is agressief aan het leren waar de limiet nu eigenlijk ligt. Soms ben je erbij betrokken. Maar liever nu dan volgende week zondag. Hopelijk leren we er iets van!”

2012_keselowski_shoot_out_p_out
Brad Keselowski: "Iedereen is nu al agressief!"

Shoot Out vanavond
Als opwarmer voor de Daytona 500 vindt vanavond de Budweiser Shoot Out plaats. De wedstrijd telt 75 ronden. Aan de Shoot Out mogen de eerste 25 van het seizoen 2011 deelnemen. Ook is de wedstrijd open voor coureurs die in het verleden de Daytona 500 en de Coke Zero 400 gewonnen hebben. Regerend drievoudig kampioen Tony Stewart won deze wedstrijd in het verleden maar liefst driemaal. Andere Shoot Out-winnaars zijn Kevin Harvick, Dale Earnhardt Jr, Denny Hamlin, Jimmie Johnson en Kurt Busch.

De Shoot Out bestaat uit twee segmenten; één van 25 ronden en één van 50 ronden. Tussen de beide segmenten is er een pauze van tien minuten waarbij de teams banden mogen wisselen en veranderingen aan de auto’s mogen aanbrengen.

Tevens worden morgen de eerste twee startplaatsen bepaald. De laatste viermaal ging de pole driemaal naar het team van Hendrick Motorsports.

2012_trevor_bayne_stranddemo
Trevor Bayne reed gisteren met zijn Ford Fusion waarmee hij de Daytona 500 in
2011 won op het strand van Daytona Beach. NASCAR begon ooit als strandrace!
Een F3 demo op het strand van Zandvoort in het kader van de Masters in
Augustus?NASCAR: Bolide Jimmie Johnson afgekeurd

Tijdens een technische controle afgelopen donderdag hebben NASCAR-officials metalen delen van Jimmie Johnson’s bolide in beslag genomen. Het team van Hendrick Motorsports moest de auto voor een technische keuring vandaag weer in originele staat terugbrengen. De metalen plaats die van het dak naar de kofferbak loopt was bij Hendrick Motorsports de grote boosdoener.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_johnson_daytona_afgekeurd
Afgekeurd! De bolide van Jimmie Johnson. Het metalen deel dat vanaf het dak naar
de kofferbak loopt voldeed niet aan de eisen van NASCAR.

Bolide Jimmie Johnson afgekeurd
Ken Howes van Hendrick Motorsports: “Geen beste manier om 2012 te beginnen.” Vanuit Charlotte werden nieuwe onderdelen naar Daytona overgevlogen. De bolides van Jeff Gordon en Kasey Kahne werden goedgekeurd.

Op de vraag of het team de modificaties expres had aangebracht antwoordde Howes het volgende “Dit is moeilijk te beantwoorden, je werkt binnen de parameters waarvan je denkt dat die het beste zijn en je wilt altijd beter zijn dan je rivalen. NASCAR zei dat het niet goed was. Daar hebben wij geen moeite mee!”

Howes verklaarde dat Hendrick Motorsports de crewchiefs zelf hun beslissingen laat nemen over de modificaties aan de auto’s. “Iedereen werkt binnen een bepaald gebied, en je wilt zo ver mogelijk gaan om snelheid te winnen. De crew van No 48 ging iets te ver!”

Na de Daytona 500 kan het team van Hendrick Motorsports mogelijk sancties verwachten. Dan zal in het Research and Development Centre van NASCAR de zaak besproken worden.

In 2007 werd Hendrick Motorsports Crewchief Chad Knaus voor zes races geschorst omdat de bolides van Gordon en Johnson op Infineon Raceway reglementair niet voldeden. In het verleden is Knaus negenmaal door de NASCAR-organisatie bestraft omdat hij met de preparatie van de Hendrick Motorsports Chevrolets over het randje ging. Zes jaar geleden ging Knaus bij de Daytona 500 ook al eens over de schreef omdat er na de wedstrijd illegale delen in de HMS-Chevrolets werden aangetroffen. Omdat Johnson’s auto nog geen meter gereden had werden er geen sancties ondernomen!”

2012_miss_sprint_cup_fotografeert
Miss Sprint Cup wil vast NASCAR-fotografe worden!

NASCAR: Wereldpremiére 2013 NASCAR Sprint Cup Ford Fusion in Charlotte

Tijdens de NASCAR Media Tour in Charlotte werd vanavond de gloednieuwe 2013 Sprint Cup-versie van de Ford Fusion onder grote belangstelling gepresenteerd. Tegelijkertijd vond eveneens de introductie van het serieproduct plaats. In het verleden geschiedde dit bij Ford tweemaal eerder, nl. in 1968 en 2006.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ford Racing

2012_fusion_media_tour_1
De gloednieuwe 2013 Sprint Cup NASCAR Fusion heeft heel veel verwantschap met het
serieproduct. Dit was bij Ford het uitgangspunt. Is het nu een Ford of een Aston Martin?

Wereldpremière 2013 NASCAR Ford Fusion
Met de introductie van de 2013- NASCAR Sprint Cup versie is de herkenbaar met het serieproduct terug. Dit was bij Ford een eerste vereiste. Aanvankelijk wilde men bij Ford met de Mustang in de Sprint Cup stappen, maar toen men de lijnen van de Fusion zag, koos men voor deze optie.

Ford Racing directeur Jamie Allison: ‘’Met de Ford Fusion wilden wij een auto hebben die dicht bij de term “stock car” stond(stock=op voorraad hebben). Ik denk dat de fans bij het zien van de auto erg enthousiast zullen zijn. Het enthousiasme met de sport gaat vergroot worden. Het is voor de fans veel natuurlijker indien de raceauto’s te herkennen zijn met het product dat zij op de weg zien.”

2012_fusion_media_tour_2
Duidelijke herkenbaarheid aan de zijkant. Voor Europa zal de Fusion waarschijnlijk
als Mondeo te boek staan.

De ontwikkeling van de 2013 NASCAR Ford Fusion werd op een andere manier benaderd. Onder leiding van Garen Nicoghosian en Ben Marcus van het Ford Design Center werd het afgelopen jaar enorm veel tijd aan de ontwikkeling van het design besteed. Daardoor konden Ford-teams zich geheel op het racen concentreren.

Jamie Allsion: “Dit was een belangrijk moment omdat wij de kans hadden om het goed te doen. De raceauto moet een afspiegeling zijn van de wedstrijdversie van het serieproduct. En ik ben er trots op dat wij dit bereikt hebben. De herkenbaarheid met het serieproduct is dan ook duidelijk zichtbaar."

2012_fusion_media_tour_3
De achterzijde van de 2013 Sprint Cup Ford Fusion.

1) De ontwerpers hebben het design van het serieproduct in het racemodel weergegeven
2) Duidelijke herkenbaarheid aan de zijkant van de auto
3) Een herkenbare voorgril met de Ford uitstraling.

2012_fusion_media_tour_4
Het schaalmodel in de maak afgelopen jaar.


Volgens vele insiders is ook de duidelijke verwantschap met Aston Martin herkenbaar. De motor en het chassis zijn volgens NASCAR specificatie gebouwd. Het debuut van de tweede generatie Ford Fusion zal pas in februari 2013 tijdens de Daytona 500 plaatsvinden.

NASCAR: Kyle Busch mag voor mij nooit meer in een raceauto stappen voor deze aktie!!!!!

Kyle Busch heeft vrijdagavond in de NASCAR Camping World Truck Series grote verontwaardiging van vrijwel al zijn collega’s op de hals gehaald, nadat hij een tegenstander op de Texas Motor Speedway op uiterst grove wijze elimineerde.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Toyota

2011texas_truckrace
Kyle Busch veroorzaakt een schandalig incident onder neutralisatie in Texas

Kyle Busch weer enfant terrible van NASCAR
In de vijftiende ronde van de NASCAR Camping World Truck wedstrijd nam Kyle Busch, onder neutralisatie kennelijk wraak op tegenstander Ron Hornaday. Met opzet reed Busch tegen de achterzijde van diens truck en beide eindigden met een enorme dreun in de muur. Busch gaf als commentaar dat hij in de Truckseries al viermaal achter elkaar geëlimineerd was en dat hij het volledig gehad had. Op SpeedTV verklaarde Busch dat Hornaday roekeloos bezig was bij het dubbelen van een tegenstander waarna beiden tegen de muur raakten. Het was ook de aanleiding van de neutralisatie waarin Busch zich niet meer kon beheersen.

Zijn collega’s Jimmie Johnson, Jeff Gordon en Brad Keselowski bekritiseerden de actie van Busch fel op Twitter. “Geen plaats voor mensen die met opzet iemand van de baan rammen. Belachelijk” was het commentaar van Keselowski. Hornaday’s teambaas Kevin Harvick die de wedstrijd won gaf als commentaar “dat Busch veel te ongeduldig is en gewoon niet kan verliezen. Een slechte verliezer. Hij kan beter het gehele weekend in zijn motorhome blijven. Ik weet hem te vinden” aldus Harvick. Ron Hornaday: “Zo stom, hij wist dat ik er was. Hij reed me gewoon in het beton!” Het commentaar op Speed TV loog er overigens ook niet om “Kyle Busch moet gewoon voor de rest van het seizoen aan de kant gezet worden!” Mogelijk krijgt Busch voor de Sprint en Nationwidewedstrijd een startverbod opgelegd.

2011_kyle_busch_portret_texas
Kyle Busch moet voor de rest van het seizoen gewoon aan de kant gezet worden!

NASCAR: Wederom test elektronisch brandstofinjectiesysteem

De teams van Stewart Haas Racing, Roush Fenway Racing, Michael Waltrip Racing, Hendrick Motorsports, JGR en Earnhardt Ganassi Racing verrichtten afgelopen maandag op Martinsville uitgebreid testwerk met het door McLaren ontwikkelde elektronische brandstofinjectiesysteem.(EFI)

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2011_martinsville_test_tony_stewart
Tony Stewart in actie met het EFI Testchassis van Stewart Haas Racing.

Voorbereidingen introductie elektronische brandstofinjectie in volle gang
Voor de derde achtereenvolgende maal werd het EFI(Electronische Brandstof Injectie) systeem afgelopen maandag getest. Eerder werden er tests verricht op Charlotte en Talladega. In 2012 schakelt men bij NASCAR van de ouderwetse carburateurs over op dit systeem. De eerste tests met dit systeem begonnen al in juli in Kentucky. NASCAR Sprint Series directeur John Darby: “De teams hebben nu diverse circuits en weersomstandigheden voor het seizoen 2012 kunnen toetsen. In Kentucky was het extreem warm terwijl het hier in Martinsville niet warmer dan 15 graden werd”. De reacties op het nieuwe EFI systeem waren uiterst positief. John Darby van NASCAR: “Als er volgas gereden wordt voelt de auto volgens de rijders zelfs nog beter aan. Als er halfgas gereden wordt, dan voelen de auto’s iets “zachter” aan. Verder maakt het weinig verschil.”

Tony Stewart: “Deze test is vooral belangrijk voor onze motorentechnici en onze organisatie in zijn geheel. Het stelt hen in de gelegenheid om de brandstofmapping te lezen zodat ze de “ins-en outs” van het EFI systeem leren kennen. Wij zijn ervan overtuigd dat het systeem aan het begin van het seizoen “bullet proof” is. Tony Stewart had natuurlijk al in Indycar de nodige ervaring hiermee opgedaan.

2011data_engineers_martinsville
De NASCAR bolides mogen dan op ouderwetse leest geschoeid zijn, maar kunnen
tegenwoordig niet zonder de moderne computer.

AJ Allmendinger die afgelopen zondag voor het team van Jack Roush Racing als elfde eindigde verklaarde dat het zijn eerste ervaring was met een EFI Stockcar. Allmendinger: “Nadat ik afgelopen zondag hier 500 ronden afgelegd had was het wel “cool” om hier nog eens te rijden. Het was wel bijzonder om alle “handtekeningen” op de muur te zien en alle sporen op het wegdek. Wij hebben een paar kleine afstellingen verricht maar in totaal was het bijzonder productief.”

2011_martinsville_test_allmendinger
Het EFI-Testchassis van Jack Roush Racing.

NASCAR: Megacrash Reutimann, doorbraak Ambrose op Watkins Glen

Ruim zes jaar geleden verbrandde V8 Supercarcoureur Marcos Ambrose alle schepen achter zich en vertrok richting Amerika voor een NASCAR-carriere. In de uitgestelde wedstrijd op Watkins Glen lachte het geluk hem eindelijk toe. Ambrose behaalde voor het team van Richard Petty zijn allereerste NASCAR Sprint Cup-zege.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Autostock

2011_wg_winner_ambrose_portret
Maandag was de dag van Marcos Ambrose. Eindelijk is de Australiër definitief doorgebroken
in de NASCAR-wereld.

Doorbraak Marcos Ambrose op Watkins Glen
Met zijn eerste zege in de NASCAR Sprint Cup series heeft Marcos Ambrose zich geschaard bij de exclusieve club van niet Amerikaanse coureurs die er in geslaagd zijn om een Sprint Cup-wedstrijd te winnen. De afgelopen jaren heeft Ambrose vele offers moeten brengen. Zoals bijv. vandaag. Omdat het voor de kinderen de eerste schooldag was moest Ambrose het zonder aanwezige familie stellen.

Op Watkins Glen kwam de lang verwachte doorbraak. Drie ronden voor het einde van de wedstrijd sloeg Petty-coureur Ambrose toe. Hij passeerde Penske-coureur Brad Keselowski aan de binnenkant en greep de kop. Terwijl Ambrose en Keselowski richting finish stormden brak achter hun rug de hel los. De bolides van David Ragan, Tony Stewart en David Reutimann toucheerden elkaar op volle snelheid, waarbij Toyota-coureur Reutimann met een enorme doodsklap tegen de vangrails tot stilstand kwam. Gelukkig bleven alle betrokkenen ongedeerd. Na een herstart in de 70e ronde nam Ambrose de derde plek van Martin Truex Jr. over remde Keselowski in Turn 1 voor de eerste maal uit. Ambrose begon toen snel in te lopen op de Toyota van Kyle Busch. Een crash van Paul Menard leidde tot de vierde neutralisatie. Bij de laatste herstart sloeg Ambrose direct toe. Marcos Ambrose: “Zondag sprak ik nog met Keselowski hoe het is om te winnen en nu heb ik hem verslagen! Ik ben blij dat ik hem op cleane wijze heb kunnen verslaan. Ik ging voor de overwinning en wilde hem tot de finishvlag niet meer voorbij laten.”

2011_ambrose_leading
Marcos Ambrose leidt op Watkins Glen

2011_crash_reutimann
David Reutimann zorgt voor een ongewild einde van de wedstrijd.

De inmiddels 34-jarige Marcos Ambrose maakte zijn 105e Sprint Cup start en bezorgde het team van Richard Petty Motorsports haar allereerste overwinning sinds Kasey Kahne in 2009 op Infineon Raceway won. Op dit circuit zag de Australiër vorig jaar zijn zegekansen in rook opgaan toen hij bij een herstart zes ronden voor het einde de motor liet afslaan. Inmiddels heeft Ambrose in de NASCAR Sprint Cup 105 starts op zijn naam staan en won driemaal in de Nationwideseries op Watkins Glen. A.s. weekend pendelt Ambrose heen en weer tussen Michigan en Circuit Villeneuve in Canada. De Australiër neemt dan zowel aan de NASCAR Sprint Cup wedstrijd op Michigan deel als de Nationwide race in Montreal deel!

Marcos Ambrose: “Het is een ongelofelijk gevoel om in de Sprint Cup te winnen, Ik ben er erg trots op. Ik heb zo hard moeten vechten om hier te komen en er is voor mij een droom uitgekomen om hier in Victory Lane te staan.” Naast Brad Keselowski en Paul Menard heeft Ambrose zich ook voor de Sprint Summer Showdown gekwalificeerd. Deze drie coureurs maken samen met de winnaars van de komende twee wedstrijden op Michigan en Bristol kans op een bonus van 3 miljoen dollar mocht één ervan slagen om op Atlanta te winnen! Met zijn zege op Watkins Glen heeft Ambrose zich tevens automatisch gekwalificeerd voor de Sprint Allstar wedstrijd in 2012.

Weer remproblemen bij Penske Dodge
Brad Keselowski crashte enkele weken geleden tijdens een test zwaar door problemen met de remmen. Ditmaal beleefde teamgenoot Kurt Busch een minder plezierige middag. In de negende ronde werd A.J. Allmendinger al het slachtoffer van Busch, toen er zich een remprobleem voordeed. In de 49e ronde crashte Busch zonder remmen van de baan.

2011_wg_winner_marcos_ambrose_1
Een overgelukkige Marcos Ambrose op Watkins Glen

Kurt Busch: “Ik had vandaag een groot remprobleem. De achterremmen blokkeerden meermaals. Ik weet niet wat er met Keselowski op Road Atlanta eerder deze maand gebeurde, maar ditmaal had ik een identiek probleem. Ook JGR-Toyota-coureur Denny Hamlin kampte met remproblemen en crashte in de 65e ronde. Hamlin” Aan de voorzijde klapte er iets. Ik probeerde nog te zigzaggen maar ik had gewoon geen remmen. Ik deed van alles om de snelheid uit de auto te halen. Ik gewoon niets doen. Je kunt gewoon niets doen. De voorbanden blokkeerden en je kunt niet sturen.”

Uitslag
1, Marcos Amboise Ford 92 ronden
2. Brad Keselowski Dodge 92 ronden
3. Kyle Busch Toyota 92 ronden
4, Martin Truex Jr. Toyota 92 ronden
5, Joey Logano Toyota 92 ronden
6. Kevin Harvick Chevrolet 92 ronden
7. Juan Pablo Montoya Dodge 92 ronden
8. A.J. Allmendinger Ford 92 ronden
9. Jeff Burton Chevrolet 92 ronden
10.Jimmie Johnson Chevrolet 92 ronden

NASCAR: Drama voor Dale Earnhardt Jr. tijdens Coca Cola 600

De befaamde Coca Cola 600 op Charlotte is op Memorial Day eigenlijk een beetje de tegenhanger van de Indy 500. Het is de langste wedstrijd op de kalender en de start geschiedt enkele uren na de Indy 500. In het verleden waren er coureurs zoals John Andretti, Tony Stewart, en Robbie Gordon, die dan beide wedstrijden op Memorial Day voor hun rekening namen. Deze traditie lijkt langzaam te zijn verdwenen. Wat niet verdween was de “lookalike” finish van de Indy 500 in de Coca Cola 600.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR

2011_takelwagen_mater
Eregast tijdens de Coca Cola 600 was Takel(Mater) uit de film Cars die binnenkort in
premiere gaat.

Drama voor Dale Earnhadt Jr. tijdens Coca Cola 600
Rivalen en fans hadden de nog altijd populaire Dale Earnhardt Jr. de zege zo graag gegund, maar ook de finish van de Coca Cola 600 op Charlotte werd een “bijna kopie” van de Indy 500. Na 105 NASCAR Sprint Cupwedstrijden moet Dale Earnhardt Jr. het nog steeds zonder overwinningen stellen. Maar ook op Charlotte bepaalde het lot voor Earnhardt Jr. echter anders. Met nog luttele meters in het vooruitzicht begon Earnhardt Jr’s Chevrolet te sputteren en viel enkele meters voor de meet zonder brandstof. Een bijna dramatische kopie van de Indy 500 eerder op Memorial Day. Evenals op Martinsville eerder dit jaar versloeg Kevin Harvick Dale Jr. op identieke wijze.

Kevin Harvick: “Op strategie hebben wij hier gewoon gewonnen. Om je de waarheid te vertellen voel ik mij ellendig. Toen ik die auto langzamer zag worden had ik zoiets, van ik wil de race best winnen, maar dan op een dag dat we het slecht gedaan hebben. Ik denk dat iedereen hier Earnhardt Jr. graag had zien winnen. Wij moeten doen wat we moeten doen en dat is het winnen van races. Ik vind het ontzettend jammer voor hem. Maar ze zullen zeker nog een keer winnen.”

2011_stem_film_cars
En dit is dan "Larry the Cable Guy" ofwel de voice van Takel(Mater) in Cars 2 die binnekort
in premiere gaat.

Earnhardt’s teamgenoot Jimmie Johnson was eigenlijk de beslissende factor. Met nog vier ronden te gaan blies Johnson de motor van zijn Chevy op. Juist op dat moment bevond Dale Jr. zich achter Greg Biffle en Kasey Kahne. Biffle ging onder neutralisatie voor brandstof naar binnen omdat zijn Ford het anders niet zou halen. Bij de herstart in de 401e ronde ging Earnhardt Jr. snel aan Kahne voorbij maar op de “backstretch” crashten enkele auto’s. Bij NASCAR besloot men om in het zicht van de finish niet meer te neutraliseren. Een beslissing die in het nadeel van Dale Jr. zou uitvallen. In die allerlaatste ronde passeerde Kevin Harvick Earnhardt Jr. aan de buitenkant in Turn 4 en pakte de zege.

2011_johnson_charlotte_memorial_day_scheme
Vijfvoudig NASCAR Sprint Cup kampioen Jimmie Johnson reed met een
Memorial Day kleurenschema. Het bracht geen geluk.

david_ragan_montoya_etc
Fraaie gevechten tussen David Ragan, Juan Pablo Montoya en enkele andere
deelnemers op Charlotte.

Earnhardt Jr. zelf bleef er heel rustig onder. “Wij werden niet geacht dat we het zouden maken. Wij wisten dat we gewoon zonder brandstof zouden vallen. Wij hebben gegokt. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk brandstof te besparen. Het is alleen niet gelukt. Ik ben teleurgesteld dat wij voor onze fans niet gewonnen hebben want we waren er wel heel dichtbij. Indien wij deze wedstrijd gewonnen hadden zou het een geschenk uit de hemel geweest zijn. Wij hadden een auto die goed was voor de Top 5 maar maakten zeker geen aanspraak op de leiding. Wij deden het vanavond gewoon goed en ik ben trots op mijn team.” Evenals Earnhardt Jr. viel ook Kasey Kahne in de allerlaatste ronde zonder brandstof.

Ford-coureur David Ragan eindigde als tweede gevolgd door Joey Logano, Kurt Busch en A.J. Allmendinger.In het begin van de wedstrijd werd het tempo bepaald door de Roush Fenway Fords van Carl Edwards en Matt Kenseth. In totaal telde de wedstrijd 14 neutralisaties.

2011_charlotte_1_winner_kevin_harvick
Kevin Harvick was niet echt blij met zijn overwinning op Charlotte.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 401 ronden
2. David Ragan Ford 401 ronden
3. Joey Logano Toyota 401 ronden
4. Kurt Busch Dodge 401 ronden
5. A.J. Allmendinger Ford 401 ronden
6. Marcos Ambrose Ford 401 ronden
7. Dale Earnhardt Jr Chevrolet 401 ronden
8. Regan Smith Chevrolet 401 ronden
9. David Reutimann Toyota 401 ronden
10. Denny Hamlin Chevrolet 401 ronden

NASCAR: Raikkonen naar NASCAR Sprint Cup?(update)

Oud wereldkampioen Kimi Raikkonen lijkt na de NASCAR Campingworld Truckseries de smaak te pakken te hebben. De Fin komt a.s. weekend op Charlotte in de Nationwideseries uit. Maar vandaag testte Kimi in Virginia de No 7 Toyota van Robby Gordon

Tekst Willem J. Staat
Foto: Toyota Motorsports USA

2011_kimi_portret
Heeft Raikkonen zijn weg al uitgestippeld?

Raikkonen test Sprint Cup bolide
Raikkonen lijkt de smaak te pakken te hebben. De oud wereldkampioen testte op Viriginia International Raceway de No 7 Toyota van Robby Gordon, die morgen zelf het stuur ter hand zal nemen. Vanwege sponsoronderhandelingen was Gordon zelf niet bij de test aanwezig. Overigens ontving Raikkonen na zijn eerste NASCAR-kennismaking op Charlotte lovende kritieken van oud F1 collega Juan Pablo Montoya. Afgelopen weekend weigerde Raikkonen commentaar te geven op zijn toekomstplannen. Insiders geloven dat Raikkonen zijn route allang heeft uitgestippeld. Voorlopig is Juan Pablo Montoya één van de weinige allrounders die in NASCAR stand weet te houden. Zowel Dario Franchitti(geldgebrek) en Scott Speed(resultaten) moesten ervaren dat het niet gemakkelijk is om voet in de NASCAR wereld te vatten. Gaat Kimi in de sporen van zijn oud F1 McLaren teamgenoot treden?

Update: Volgens diverse bronnen zou Raikkonen reeds volgende maand aan de Sprint Cup wedstrijd op Sonoma willen deelnemen. Raikkonen crashte volgens diverse bronnen al na zes ronden!

NASCAR: Kimi Raikkonen begint op 20 mei bij Kyle Busch

Velen beschouwden de overstap van Kimi Raikkonen naar NASCAR als een 1 april grap. Het tegendeel bleek het geval. Kyle Busch Motorsports bevestigde gisteren dat Raikkonen op 20 mei a.s. in de NASCAR Camping World Truck Series zal maken.

Tekst Willem J. Staat
Foto NASCAR

2011_camping_world_kbm
Teameigenaar coureur Kyle Busch met zijn Toyota Tundra Truck in actie. Kimi Raikkonen
maakt zijn NASCAR debuut op 20 mei in Charlotte met een identieke bolide.


Kimi Raikkonen begint op 20 mei bij Kyle Busch
Het team van Kyle Busch Motorsports bevestigde op Martinsville dat oud wereldkampioen Kimi Raikkonen in een aantal geselecteerde wedstrijden voor het team in de NASCAR Campingworld Truck Series zal uitkomen. Raikkonen maakt op 20 mei a.s. zijn debuut op Charlotte in de Education Lottery 200.

“Wij zijn zeer vereerd dat oud wereldkampioen Kimi Raikkonen besloten heeft om zijn NASCAR-carriere bij Kyle Busch Motorsports te beginnen. Dat één van de meest talentvolle rijders ter wereld aan ons team wordt toegevoegd betekent continuïteit in het opbouwen van KBM(Kyle Busch Motorsports) met bewezen winnaars en kampioenen. Zowel als teambaas en als rijder zie ik er naar uit om Raikkonen bij zijn overstap naar NASCAR ter zijde te staan” aldus Kyle Busch.

“Wij zijn bijzonder verheugd dat Kimi Raikkonen besloten heeft om voor de KBM Toyota Tundra bij zijn overstap naar NASCAR te kiezen. Omdat NASCAR zijn fanbase op bepaalde terreinen wil uitbreiden is de aanwezigheid van een oud wereldkampioen met mondiale aantrekkingskracht niet alleen van enorme betekenis voor KBM maar ook voor de sport in zijn geheel” aldus Rick Ren van KBM Motorsports. Op een nader tijdstip zullen details rondom het sponsoringpakket bekend gemaakt worden.

NASCAR: Ook Raikkonen wordt NASCAR Trucker

In december 2010 schreef autosport.nl dat er geruchten betreffende een NASCAR deelname van Kimi Raikkonen in de media circuleerden. Die geruchten zijn sinds vandaag bewaarheid geworden.Volgens de Finse krant Turun Sanomat zal oud wereldkampioen Kimi Raikkonen komende zomer zijn debuut in de NASCAR Camping World Truckseries maken.

Tekst Willem J. Staat
Foto Ferrari

kimi_ring
Kimi Raikkonen stapt in de voetsporen van Juan Pablo Montoya en Nelson Piquet Jr. Wie volgt?

Raikkonen in de sporen van Montoya
Met het oog op een eventuele NASCAR-carriere zal voormalig wereldkampioen Kimi Raikkonen komende zomer aan een wedstrijd van de NASCAR Camping World Truck Series deelnemen. Volgens het bericht in de “Turun Sanomat” zal Raikkonen de teamnaam ICE 1 Racing meenemen naar NASCAR. Raikkonen heeft namelijk een partnership met Foster Gillett. Diens vader George Gillett was in het verleden in NASCAR  mede-eigenaar van het Gillett Evernham Motorsports team.

“Ik heb de NASCAR-series al enige tijd gevolgd. Het is een zware top autosportklasse. Ik hou van de Amerikaanse mentaliteit. Het moet een fantastisch gevoel geven om er bij betrokken te zijn. Voor mij zal het een plezierige uitdaging zijn.” aldus Raikkonen. Juan Pablo Montoya rijdt sinds 2007 met wisselend succes voor het team van Chip Ganassi in de NASCAR-series en boekte enkele successen op de roadcourses. De eerste NASCAR oval overwinning ontbreekt nog op zijn CV. Ook Nelson Piquet Jr. ambieert een NASCAR Sprint Cup carriere

NASCAR: Fontana eindigt in thriller, magistrale zege teambaas Nelson Piquet Jr.

De Auto Club 400 op Fontana kende met een dominante Kyle Busch tot 15 ronden voor het einde een saai verloop. Een lekke band van Bobby Labonte in de 185e ronde zou de wedstrijd een dramatische ontknoping bezorgen. Niet de laatste ronde zou tellen, maar de laatste meters.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR

2011_magistrale_manoeuvre_harvick_fontana_1
Meesterlijk gevecht tussen de Chevrolets van Jimmie Johnson en Kevin Harvick in de
allerlaatste meters tijdens de Auto Club 400 op Fontana.

Fontana eindigt in thriller
Na de Nationwidezege op zaterdag leek het erop dat Kyle Busch ook de Sprint Cup-wedstrijd op zijn naam zou schrijven. Van de 200 ronden reed Busch er liefst maar 151 op kop die hij pas in de 198e moest prijsgeven! Mist en regen overheersten uren voor de wedstrijd in Fontana. Voor de set-up leek dit cruciaal te zijn. Degenen die een juiste set-up hadden gevonden bleven zich dan ook in de kopgroep bevinden, terwijl de rest van het startveld wat sukkelde. Zo ook polesitter Montoya. De voormalige F1-rijder had hier een uitstekende kans om zijn eerste ovalwedstrijd te winnen maar moest de kop na zes ronden al prijsgeven en speelde geen rol van betekenis meer. Montoya kon met moeite de tiende plek veroveren.

Na Nationwide en Sprint Cup zeges op Bristol leek Fontana weer een herhaling op te gaan leveren voor Kyle Busch, die het weekend moeizaam startte. In zijn allereerste trainingsronde plantte hij de JGR-Toyota al in de muur. Hij kwalificeerde zich als 8e en greep in de 22e ronde voor de eerste maal de kop. Alleen bij de reguliere pitstops verloor Busch tijdelijk de leiding maar bij de weinige herstarts greep hij direct de kop.

Bij de allerlaatste en beslissende neutralisatie bleven Busch, Johnson, Bowyer, Harvick, Newman en Edwards op de baan. Alleen een groepje dat zich achter Matt Kenseth bevond besloot om naar binnen te gaan. De laatste herstart zou de beslissing brengen.

Johnson opent de aanval!
Direct na de laatste herstart opende regerend kampioen Jimmie Johnson de aanval op Kyle Busch, die zich niet direct gewonnen gaf. Uiteindelijk ging Johnson aan Busch voorbij. Het gevecht tussen Busch en Johnson zou de deur voor Kevin Harvick openen! Harvick, die enige tijd nodig gehad om de aansluiting te vinden, ging eveneens aan Busch voorbij. Na de laatste herstart bevond de Chevrolet van Kevin Harvick zich in vijfde positie en vond na een matige kwalificatie snel aansluiting bij de koplopers.In de allerlaatste ronde slaagde Harvick erin om regerend kampioen Jimmie Johnson met een magistrale manoeuvre aan de buitenkant te passeren en pakte de zege met een verschil van 0.144 seconden! Harvick had geen enkele ronde aan de leiding gelegen, alleen de laatste meters en die telden uiteindelijk!

Een prachtige thuisoverwinning voor Harvick bij zijn 18e deelname op Fontana. Harvick is niet ver van Fontana verwijderd opgegroeid. Tevens betekende het de 15e Sprint Cup overwinning voor Harvick. In de Campingworld Truck Series is Harvick tevens de teambaas van Nelson Piquet Jr.

2011_finish_fontana_1
Jimmie Johnson wordt op de finish door NASCAR Campingworld teambaas Kevin Harvick
verslagen. Strategie waarvan Nelson Piquet Jr. in de toekomst iets van kan leren?
 
2011_montoya_pole_fontana
Weer een ovalpole voor Montoya, maar wanneer komt
die eerste ovaloverwinning nu eens?
Motorproblemen bij Joe Gibbs Racing
Vorig seizoen sukkelde het team van Roush Fenway Racing met de motoren. Die rol lijkt nu door Joe Gibbs Racing te zijn overgenomen. Joey Logano moest na de trainingen een motor wisselen en kwam niet verder dan een 25e plek. Nog minder verging het Denny Hamlin die zelfs nog 15 ronden aan de leiding reed en na 80 ronden met een opgeblazen motor de strijd moest staken. Tot nu toe kenden de JGR-Toyota motoren in elke wedstrijd problemen!

Uitslag:
1. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
2. Jimmie Johnson Chevrolet 200 ronden
3. Kyle Busch Toyota 200 ronden
4. Matt Kenseth Ford 200 ronden
5. Ryan Newman Chevrolet 200 ronden
6. Carl Edwards Ford 200 ronden
7. Clint Bowyer Chevrolet 200 ronden
8. Brian Vickers Toyota 200 ronden
9. Kasey Kahne Toyota 200 ronden
10. Juan Pablo Montoya Chevrolet 200 ronden

2011_fontana_podium
Grote vreugde bij het team van Richard Childress Racing.

NASCAR: Lewis Hamilton in NASCAR-bolide op Watkins Glenn!

Stewart Haas Racing bevestigde gisteren in Phoenix dat Lewis Hamilton later dit seizoen op het circuit van Watkins Glenn met de NASCAR Sprint Cup Chevrolet van Tony Stewart een demo zal geven.

Tekst Willem J. Staat
Foto: NASCAR

2011__stewart_hamilton_watkins_glenn_change
Droomt Lewis Hamilton na zijn F1 carriere net zoals Montoya van een NASCAR-carriere?
Hij gaat in ieder geval in deze Chevrolet in Road Course Trim op Watkins Glenn later dit
jaar een demo geven!

Lewis Hamilton in NASCAR bolide op Watkins Glenn!
F1-coureur Lewis Hamilton en Tony Stewart zullen later dit seizoen op het circuit van Watkins Glenn hun wapens omruilen. Hamilton zal daar dan voor het eerst enkele ronden met de NASCAR Sprint Cup Chevrolet van Tony Stewart rijden. Teameigenaar coureur Tony Stewart daarentegen zal enkele ronden met de 2010 spec. McLaren Mercedes F1 van Lewis Hamilton rijden. Een woordvoerder van Stewart Haas Racing bevestigde dit gisteren. Tweevoudig NASCAR-coureur Tony Stewart was gisteren niet voor commentaar bereikbaar. Tony Stewart heeft voldoende eenzitter ervaring, hij was één van de eerste IRL-kampioenen en kwam op Indianapolis in 2001 voor het team van Chip Ganassi uit. Het is niet de eerste keer dat een F1 en een NASCAR-coureur hun strijdwapens verwisselen. In 2003 reed Jeff Gordon op Indianapolis met de Williams F1 BMW van Juan Pablo Montoya en de Colombiaan reed voor het eerst met een NASCAR-bolide. Enkele jaren later maakte hij de definitieve overstap naar de NASCAR Sprint Cup-series. Voor Jeff Gordon ging destijds een lange wensdroom in vervulling. Mobil 1 is een wederzijdse sponsor van zowel McLaren als Stewart Haas Racing en bracht deze deal tot stand.

NASCAR: Nelson Piquet Jr. aan de vooravond van langdurige NASCAR-carriere?

De F1-droom werd voor de 25-jarige Nelson Piquet Jr. een nachtmerrie. Het crashgate-schandaal in Singapore 2009 legde een behoorlijke smet op zijn carrière. Ruim 1.5 jaar nadat Piquet.Jr. van de F1 afscheid moest nemen staat hij dit weekend op Daytona aan de vooravond van een nieuwe carrière.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

cwts_nelson_jr_2011
Gaat Nelson Piquet Jr.in de toekomst een grote naam in NASCAR worden. Met de juiste
begeleiding kan hij heel ver komen. Hij rijdt in 2011 een volledig NASCAR Camping World
Truck Series seizoen.

Moeizaam begin in 2010
Afgelopen seizoen nam Nelson Piquet Jr. aan vijf NASCAR Campingworld Truckwedstrijden deel en kwam daarnaast in drie ARCA-wedstrijden uit. Voor de ARCA-wedstrijd op Daytona 2010 kwalificeerde hij zich als zevende en werd als 27e geklasseerd. Nelson Piquet Jr: “Ik reed als een blinde, ik wist nog niet eens wat ik deed. Ik reed tegen mensen aan en ik had eigenlijk geen idee van wat er nu echt aan de hand was. Ik reed zonder enige oriëntatie rond. Ik reed waarschijnlijk nog slechter als iemand die dronken was!” Piquet ging niet bij de pakken neerzetten en bestudeerde de filmbeelden van de wedstrijd aandachtig. In de Truckwedstrijd ruim een week later eindigde hij als zesde nadat hij zich als 22e gekwalificeerd had.

“In de Truckwedstrijd ging alles beter maar zeker niet perfect” zegt Piquet Jr. Piquet besloot in Amerika te blijven en reed enkele Truckwedstrijden voor het team van Billy Ballew. De voormalige F1 rijder maakte vorderingen.

Bij het team van Kevin Harvick vond Piquet Jr. voor komend seizoen onderdak in de NASCAR Camping World Truckseries. Het team van KHI won de afgelopen jaren met veteraan Ron Hornaday Jr. maar liefst vier kampioenschappen. Nu fungeert Hornaday Jr. als leermeester voor Piquet Jr. In het verleden was hij dit ook voor vijfvoudig NASCAR-kampioen Jimmie Johnson. Bij het team van KHI kan Piquet Jr. mogelijk de nestwarmte vinden waaraan het in de F1 bij Renault ontbrak. Ook fungeerde Penske-coureur Kurt Busch als mentor voor Piquet Jr.

Kurt Busch: “Je kunt hier niet gelijk aan de top meedraaien en succes verwachten. Het is goed om via de Trucks in de Nationwide-series te komen. Hij heeft tijd genoeg om zich te ontwikkelen. En mijn advies is dan ook om er de tijd voor te nemen. En stap pas in de NASCAR Sprint Cup als je er rijp genoeg voor bent.”

Het is een mening die Piquet Jr. deelt: “Ik ben hier om te racen en om te leren, want aan die Trucks zit weinig glamour”


Daytona: nieuw asfalt let op hoe stijl de banking is.

NASCAR: Eerste test op het opnieuw geasfalteerde Daytona

Na de Coke Zero 400 in juli sloot de Daytona International Speedway tijdelijk haar poorten. De prestigieuze Daytona 500 moest in begin februari vanwege problemen met het asfalt ruim 2,5 uur onderbroken worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR


simulatie_testing_daytona
Racen op Daytona, nee alleen maar een simulatie met drafting. De fans genoten.
Ook vielen er al de eerste schades te noteren.

Eerste test opnieuw asfalt
Voor NASCAR verliep de Goodyear test op het nieuwe asfalt naar volle tevredenheid. De baan heeft nu heel veel grip. Dale Earnhardt Jr: “Je kunt het vergelijken met de Talladega Superspeedway toen die net klaar was. Mark Martin: “In al die jaren dat ik naar Daytona kwam was het een ruwe baan en dat is nu absoluut niet het geval.” Ook waren er al de eerste problemen op de baan.

jamie_mcmurray_daytona_testing_010
Jamie McMurray met het EGR-Chevrolet testchassis.

De moeilijkheden begonnen toen de auto’s drie breed en zelfs vier breed over het asfalt stormden. Casey Mears duwde de Toyota van Paul Menard iets te hard, waardoor deze de controle verloor. De Ford van David Ragan raakte er ook bij betrokken, met als resultaat een zwaar beschadigde Toyota voor Menard. De betrokkenen weigerden verder elk commentaar. Met het verdwijnen van de “hobbeltjes” op Daytona is de verwachting dat er bij de Daytona 500 erg agressief gereden gaat worden. Honderden fans kwamen op de eerste Goodyear testdag af.

casey_mears_testing
Casey Mears met de Toyota No 13. Uitgerekend hier viel de eerste schade te noteren.


Raikkonen naar NASCAR?

Volgens geruchten in de Finse media maakt oud wereldkampioen Kimi Raikkonen in de WRC de overstap naar Ford. Dit jaar eindigde Raikkonen als tiende in het kampioenschap voor Citroën. Omdat er nog weinig progressie bij Citroën mogelijk is, maakt Raikkonen vermoedelijk de overstap naar Ford.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Autostock

ford_fusion_nationwide
Kimi in 2011 in de Nationwide-series. In de VS en in Finland is men ervan overtuigd.

Raikkonen naar het Monster Ford Rallye Team?
Volgens de Finse media zal Raikkonen op korte termijn een contract met Monster Ford Rallye Team van Ken Block tekenen. Een daarbij behorende NASCAR deal zou deel uitmaken van het contract. Omdat het gehele project vanuit de VS gefinancierd wordt, zou men Kimi in de gelegenheid willen stellen om aan enkele Nationwide-wedstrijden deel te nemen. Oud teamgenoot Juan Pablo Montoya beëindigde het 2010 seizoen als zeventiende in de NASCAR Sprint Cup.

NASCAR: Hoge boete Kyle Busch voor obsceen gebaar

kyle_busch_richmond_sc_1

Kyle Busch moet flink in de buidel tasten. De coureur maakte afgelopen zondag in Texas tijdens de NASCAR Sprint Cup race een obsceen gebaar. Het vingertje van ongenoegen dat hij naar een official opstak, kost Busch het lieve sommetje van 25.000 Amerikaanse dollar. Bovendien wordt de Joe Gibbs Racing rijder de rest van het seizoen in de gaten gehouden. Bij nieuw wangedrag volgt meer straf.

Tekst: Marc Kok

Busch racete na een ongeluk op de baan snel de pit in. Om tijdens de safetycar situtatie net niet op een rondje achterstand gezet te worden, snelde Busch rap de pitstraat uit. Hij bleek daarbij boven de toegestane snelheid te rijden. Daardoor moest hij voor straf twee rondjes binnen komen.

Dat schoot Busch in het verkeerde keelgat, waarna hij in de hitte van de strijd het obscene gebaar naar een official maakte. De coureur wist zelf ook dat hij fout zat, want na afloop maakte hij reeds zijn excuses. Hij moet nu echter ook financieel bloeden voor zijn gedrag.

NASCAR: Omstreden Nationwide-zege Carl Edwards op Gateway.

19 JULI 2010
PAGINA 1 VAN 1
Er lijkt geen einde te komen aan de rivaliteit tussen Carl Edwards en Brad Keselowski. Edwards liep eerder dit jaar een voorwaardelijke proeftijd van drie races op nadat hij Keselowski al eens eerder  van de zege beroofd had. Op Gateway kwam het afgelopen weekend wederom tot een confrontatie die in tranen eindigde.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

finish_gateway
Carl Edwards wint de wedstrijd en elimineert Brad Keselowksi.

Voorlopig geen einde aan Edwards Keselowski vijandschap
Een fantastische Nationwide-wedstrijd op Gateway kreeg een bittere smaak. In het zicht van de finish tikte Edwards Keselowski van de baan en behaalde de zege. Een ronde daarvoor had Keselowski de Ford van Edwards licht getoucheerd. In de allerlaatste ronde reden zowel Edwards als Keselowski naast elkaar richting finish. In het zicht van de finish toucheerde Edwards Keselowski en won de wedstrijd. In de ravage achter Edwards eindigde Keselowski nog als veertiende.

Carl Edwards: “Mijn team werkt te hard om mij van de zege te beroven. Wij hadden een goede herstart. Mijn team bouwde een fantastische auto en wij kwamen wat we moesten doen, namelijk winnen Ik ben ervan overtuigd dat de Brad Keselowski fans er niet blij mee waren, maar de zege laat ik mij niet ontnemen.”

Keselowski was ervan overtuigd dat Edwards het met opzet deed. ,,Hij stuurde gewoon naar links en liet mij met opzet crashen. Ik gaf hem zelfs voldoende ruimte. Ik dacht er alleen maar aan hoe ik hem kon verslaan. Crashen op het rechte stuk is niet echt koel, of het nu 300 of 100 km/u is. Het is jammer dat dit zo moest eindigen.”

Na de wedstrijd werd Edwards bij de NASCAR officials op het matje geroepen maar Nationwide directeur Joe Balash ondernam voorlopig geen sancties en hield het op “Hard Racing”.

Vader Bob Keselowski, een racer van de oude school, onthield zich niet van commentaar: “In Turn 1 hadden ze contact maar op een gegeven moment flipte hij gewoon net zoals op Atlanta. Ik word hier doodziek van. Ik ga mijn oude overalls weer aantrekken en ga dit zelf regelen. Hij gaat mijn zoon niet vermoorden.”

Aan het begin van het seizoen verklaarde Brian France Jr. “Ok, jongens, jullie kunnen je gang gaan.” m.a.w. voor het gedrag op de baan zouden er minder sancties genomen gaan worden om de officials minder werk te bezorgen. Er zijn verschillende confrontaties geweest maar geen enkele is zo enorm beladen als die tussen Edwards en Keselowski. Hoogste tijd voor NASCAR om nu wel in te gaan grijpen.

edwards_gateway
Carl Edwards met zijn gehavende Ford in Winners Circle. Iets om trots op te zijn?

Uitslag
1. Carl Edwards Ford 200 ronden
2. Reed Sorenson Toyota 200 ronden
3. Trevor Bayne Toyota 200 ronden
4. Paul Menard Ford 200 ronden
5. Steve Wallace Toyota 200 ronden
6. Brian Scott Toyota 200 ronden
7. Colin Braun Ford 200 ronden
8. Josh Wise Chevrolet 200 ronden
9. Ricky Stenhouse Jr. Ford 200 ronden
10.Tony Raines Chevrolet 200 ronden

NASCAR: Kevin Harvick wint wilde Daytona 400

Aan spektakel ontbrak het niet tijdens de Daytona 400 afgelopen weekend. RCR-coureur Kevin Harvick was één van de weinige coureurs die zijn hoofd koel wist te houden nadat zijn teammaat Clint Bowyer eveneens de zege verspeelde.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

race_daytona_2
Kevin Harvick hield het hoofd koel en pakte de zege.


Harvick wint wilde Daytona 400
Dankzij een blunder van zijn teamgenoot Clint Bowyer kon Harvick in de allerlaatste ronde de zege naar zich toe trekken. Na een rode vlag situatie besloot Harvick’s crewchief in tegenstelling tot Bowyer vier nieuwe banden te laten aanbrengen. Het hielp hem uiteindelijk aan de overwinning. Het team van Richard Childress Racing drukte met de coureurs Harvick, Bowuer en Burton met nog ruim 12 ronden te gaan eigenlijk volledig haar stempel op de wedstrijd. Een gigantische crash waarbij maar liefst 19 auto’s betrokken waren zorgde 20 minuten lang voor een rode vlag situatie.

Tot aan de 59e ronde kende de wedstrijd een vlekkeloos verloop. Daarna leek er van alles te gebeuren. Kyle Busch reed te dicht achter Montoya en verdween wegens turbulentie in de muur omdat de Colombiaan hem iets te weinig ruimte verschafte. “Ik moest nog maar twee ronden rijden om verse banden te halen, ik had al weinig grip meer, maar hij was gewoon te dicht bij mij in de buurt.”

In de 117e ronde verdwenen Kasey Kahne, David Ragan, en Jamie McMurray door een crash van de baan. Daarna nam David Stemme de leiding over maar die elimineerde zichzelf al snel in de muur. Kevin Harvick leek zowat de enige coureur die het hoofd koel leek te houden en pakte de volle winst. Na zijn zege in de Nationwide series eerder in het weekend pakte Dale Jr. een uitstekende vierde plek.

crash_daytona_2
Deze 19 hielden op een warme zomeravond het hoofd zeker niet koel.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 166 ronden
2. Kasey Kahne Ford 166 ronden
3. Jeff Gordon Chevrolet 166 ronden
4. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 166 ronden
5. Jeff Burton Chevrolet 166 ronden
6. Carl Edwards Ford 166 ronden
7. Kurt Busch Dodge 166 ronden
8. Reed Sorenson Toyota 166 ronden
9. Mike Bliss Chevrolet 166 ronden
10. Scott Speed Toyota 166 ronden

NASCAR: Geen geluk voor Villeneuve op Road America

De allereerste NASCAR Nationwide-wedstrijd op het idyllische Road America was een absoluut succes. Ford-coureur Carl Edwards was de grote winnaar, oud F1-coureur Jacques Villeneuve de grote verliezer. Ook voor het gevreesde Talladega behoeft Road America niet onder te doen. In de 30e ronde moest de wedstrijd vanwege een gigantische crash waarbij negen auto’s betrollen waren met Code Rood onderbroken worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Ford en LAT USA

villeneuve_road_america
Villeneuve leek zo dicht bij een eerste overwinning. Hij zou dit weekend niet de enige
Toyota-coureur zijn die met pech naar huis ging.

Villeneuve bleef onbeloond
Oud F1-coureur Jacques Villeneuve was met zijn Dollar General Toyota de grote smaakmaker op Road America. Geruime tijd leek de Canadees aanspraak te maken op de overwinning maar problemen met het elektrische systeem beroofden Villeneuve uiteindelijk van een tweede positie en hij moest met een 25e plek genoegen nemen.

Na een herstart met nog vijf ronden te gaan wist de Canadees zich binnen een halve ronde vanaf de achtste plek naar de eerste op te werken. In zijn kielzog volgde Carl Edwards. Omdat er van Villeneuve’s Toyota een band tegen het spatbord aanliep was het niet duidelijk of Villeneuve zijn koppositie wel kon handhaven. Ook Carl Edwards voelde zich bepaald niet op zijn gemak. Edwards: “Ik was bang dat wij allebei zouden crashen.” Het probleem loste zich vanzelf op toen Villeneuve na een herstart met nog drie ronden te gaan met mechanische problemen terugviel.

Villeneuve: “Ik heb mij bijzonder geamuseerd. Die auto deed het goed en ik heb er veel plezier aan beleefd. Het was natuurlijk totaal anders toen ik voor de laatste keer hier was maar ik heb enorm veel plezier gehad.” Carl Edwards schreef als eerste de wedstrijd op Road America op zijn naam. Edwards die tussen Sonoma en Road America op en neer pendelde was een tevreden man. “Ik had toch niets anders te doen. En om op mijn vrije dag in een wijngaard te zitten, daar voel ik ook weinig voor. Ik ga liever met een beker naar huis.”

Chevrolet-man Ron Fellows eindigde als tweede gevolgd door de Toyota van Brendan Gaughan. De eerste NASCAR Nationwide-wedstrijd was een succes. Waarschijnlijk keert men volgend jaar weer terug op het prachtige Road America.


edwards_elkhart_lake
Carl Edwards op weg naar de zege in Elkhart Lake


Uitslag
1. Carl Edwards Ford 50 ronden
2. Ron Fellows Chevrolet 50 ronden
3. Brendan Gaughan Toyota 50 ronden
4. Brad Keselowski Dodge 50 ronden
5. Owen Kelly Ford 50 ronden
6. Brad Coleman Toyota 50 ronden
7.J.R. Fitzpatrick Chevrolet 50 ronden
8.Jason Leffler Toyota 50 ronden
9.Steve Wallace Toyota 50 ronden
10.Trevor Bayne Toyota 50 ronden

NASCAR: Jacques Villeneuve in Nationwide series.

Oud F1 wereldkampioen Jacques Villeneuve zal in twee Nationwide wedstrijden voor het team van Todd Braun met de door Dollar General gesponsorde Toyota Camry uitkomen.

Tekst Willem J. Staat
Foto NASCAR

nationwide_villeneuve


Jacques Villeneuve terug in Nationwide series
Jacques Villeneuve zal met de No 32 Dollar General Toyota Camry op zowel Road America als Montreal voor het team van Todd Braun uitkomen. Op 19 juni staat er voor de eerste maal een NASCAR Nationwide-wedstrijd op het prachtige circuit van Road America op de kalender. De wedstrijd in Montreal vindt op 29 augustus a.s. plaats. Beide circuits hebben voor Villeneuve een speciale betekenis. In Elkhart Lake behaalde de Canadees zijn allereerste CART-overwinning en het circuit “Glles Villeneuve” is natuurlijk naar zijn legendarische vader vernoemd.

Vorig jaar kwalificeerde Villeneuve de Braun Toyota als zesde en eindigde uiteindelijk als vierde. Op Road America zegevierde Villeneuve tweemaal in de CART-series en behaalde eenmaal de pole.

Jacques Villeneuve: “Het is natuurlijk fantastisch dat ik weer bij Braun Racing kan racen. Vorig jaar heb ik er in Montreal enorm veel plezier aan beleefd en nu keer ik terug naar Elkhart Lake waar ik bijzonder goede herinneringen aan heb, want ik won er mijn eerste Indycar-wedstrijd.” Todd Braun: “Voor ons team is Jacques op de Road Courses een belangrijke aanwinst.”

Nascar 2010: Talladega, 2 laps sprint! + crash

NASCAR: Spoiler Test op Talladega

De introductie van de spoiler lijkt een feit. Vandaag werd de nieuwe spoilerconfiguratie door 25-coureurs in verschillende wedstrijdsimulaties getest.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

spoiler_test_nascar
Prachtige wedstrijdsimulatie op Talladega. NASCAR hoopt dat er komend seizoen geen
auto's meer het luchtruim kiezen.

Spoiler wordt op korte termijn ingevoerd
Mogelijk wordt de nieuwe spoilerconfiguratie volgende week op Martinsville al ingevoerd. De NASCAR-organisatie liet veranderingen in de restrictorplates aanbrengen. Ook werden er veranderingen aan de spoilers aangebracht en werden ze vlakker afgesteld om de luchtweerstand te verminderen.

De meeste coureurs voelden zich met het nieuwe pakket duidelijk meer op hun gemak. Volgens Jeff Gordon werd er weinig efficiënt gebruik gemaakt van de achtervleugel. “Ik was er bepaald geen fan van. Ik denk dat het voor ons, de fans en de sport beter is.”

Met de terugkeer van de spoiler moet er voorkomen worden dat de auto’s zelfstandig het luchtruim kiezen zoals dat bij Brad Keselowski twee weken geleden het geval was

Martin Truex: “Ik geloof niet dat we auto’s met spoilers het luchtruim hebben zien ingaan. Ik denk dat het probleem nu opgelost is. NASCAR zal de komende dagen de data nauwkeurig analyseren. Volgende week vindt er in Charlotte een tweedaagse test plaats “En daar zullen de coureurs het verschil tussen de achtervleugel en spoiler pas echt merken” aldus Jeff Gordon.

Met de nieuwe spoilerconfiguratie bereikten de NASCAR-bolides snelheden ver boven de 320 km/u. De Hendrick Motorsports Chevrolets van Jimmie Johnson en Jeff Gordon registreerden de snelste tijd gevolgd door de Toyota's van Brian Vickers en Scott Speed.

chevrolet_spoiler_detail
De oplossing voor alle problemen?


NASCAR: Spoilers getest op Darlington

Tijdens Goodyear bandentests op Darlington was de Chevrolet van Clint Bowyer voor de eerste maal met een achterspoiler uitgerust.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR

bowyer_spoiler_test
Voor het eerst in actie de Chevrolet Impala met een achterspoiler. Blijven de
auto's nu op de grond?

Spoilers getest op Darlington
Voor een Goodyear bandentest op Darlington had NASCAR Elliott Sadler, Clint Bowyer en Marcos Ambrose geselecteerd. Omdat de baan in Darlington moordend voor de bandenslijtage is, werd er gisteren uitgebreid op de opnieuw geasfalteerde baan getest. Volgens Clint Bowyer heeft men bij Goodyear van haar fouten geleerd en zijn de banden aanmerkelijk verbeterd. Ook werd er in Darlington uitgebreid over het Edwards-Keselowski incident gediscussieerd. Elliott Sadler verklaarde dat de “wraakactie” van Edwards hem weinig zorgen baarde. “Dit hebben we toch al generaties lang gezien? Wat Sadler, Bowyer en Ambrose het meest verontrustte was het feit dat de Dodge van Keselowski zo snel het “luchtruim” koos en dat de gevolgen catastrofaal hadden kunnen zijn. “De nieuwe achterspoilers moeten er voor zorgen dat de auto’s op de grond blijven. Dit hebben wij nodig” aldus Elliott Sadler.

ambrose_test_spoiler
Marcos Ambrose vindt Darlington Raceway nog steeds een moeilijke baan.

NASCAR: Busch wint Atlanta, Edwards ramt Keselowski opzettelijk van de baan (met video)

Oorspronkelijk stonden er voor de wedstrijd op Atlanta 325 ronden gepland maar door toedoen van Roush Fenway-coureur Carl Edwards duurde de wedstrijd maar liefst 341 ronden. Juan Pablo Montoya zag een mogelijke overwinning door zijn neus worden geboord.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR, Autostock

busch_kahne_atlanta
Fraai duel tussen Kurt Busch en Kasey Kahne op Atlanta.

Kurt Busch wint Atlanta. Edwards rekent af met Keselowski
Voor de NASCAR Sprint Cup wedstrijd op Atlanta stonden 325 ronden gepland maar door toedoen van Carl Edwards werden het er 341. Juist toen Juan Pablo Montoya in de 323e ronde de aanval op Busch voor de zege inzette crashte de Penske Dodge van Brad Keselowski na een doelgerichte tik van Roush Fenway-coureur Carl Edwards.

Doelbewuste tik
Brad Keselowski had in de 40e ronde Edwards onvoldoende ruimte gegeven en dit resulteerde in een crash tussen beide rijders en Joey Logano. Edwards kwam met een hopeloze achterstand(150 ronden) terug in de wedstrijd en toen hij Keselowski naderde, deelde de Ford-coureur een doelbewuste tik uit die verstrekkende gevolgen had. De Penske Dodge ging de lucht in, maakte een behoorlijke salto en landde op alle vier zijn wielen. Keselowski kon het wrak ongedeerd verlaten. Het was bijna een herhaling van de confrontatie tussen beiden tijdens de eerste wedstrijd op Talladega vorig jaar waarbij Edwards bijna in de tribunes belandde. Toen was het een race-incident. Nu was er duidelijk opzet in het spel.

Edwards ontkende dit ook niet en werd door de NASCAR-officials aan de kant geparkeerd. Edwards: “Hij weet wat wij met elkaar afgesproken hebben en het was beangstigend dat hij de lucht inging. Dit was zeker niet mijn intentie. Je racet met respect voor elkaar. Ik heb veel respect voor de veiligheid van de mensen en wilde dat dit niet zo geëindigd was. Ik hoop dat ik in de toekomst samen met hem geen incidenten meer heb.”

joey_logano
Joey Logano was het onschuldige slachtoffer van de eerste confrontatie tussen Edwards en
Keselowski
.
Lees verder...

NASCAR: Danica Patrick crasht nu op Las Vegas

Het derde optreden van Danica Patrick in een stockcarwedstrijd eindigde voor de tweede maal in een crash. Voorlopig was dit de laatste wedstrijd in de NASCAR Nationwide-series voor de Indycar-rijdster die pas over 4,5 maand weer in de stockcars terugkeert.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Toyota

crash_danica
En dat is twee. Voor de tweede keer crasht Danica in de harde
NASCAR-wereld.


Tweede crash voor Danica Patrick
NASCAR blijkt voor Danica Patrick een moeilijkere en hardere leerschool te zijn dan de Indycars. Voor de tweede maal in drie races maakte zij kennis met de muur. In de 83e ronde naderde Patrick de langzaam wordende Dodge van Michael McDowell met teveel snelheid. Hoewel McDowell nog wel probeerde een aanrijding te voorkomen verdwenen beide auto's toch in de muur.

Op dat moment bezette Patrick de derde plek achter John Wes Townlet en Joe Nemechek. Patrick: “Met de nieuwe banden voelde het perfect aan maar ik reed gewoon te snel naar McDowell toe. Ik ging aan de onderkant aan hem voorbij maar de flapperende tape aan zijn bumper had voor mij een waarschuwing moeten zijn.” McDowell bood nog wel zijn excuses aan voor het incident.”

Winnaar Kevin Harvick had Patrick nog wel geïnstrueerd om de buitenste lijnen te nemen omdat die(hoewel langzamer) voor betere runs zorgden. Het resulteerde inderdaad in een derde positie. Danica Patrick: “Het zou mooi geweest zijn als ik een mooi resultaat had behaald. Ik voelde me steeds beter en wilde op het onderste gedeelte van de baan geen tijd verspillen nadat leider Kevin Harvick er mij bij een inhaalmanoeuvre op attendeerde dat ik bovenaan moest gaan rijden. Ik zou in mijn tweede en derde stints steeds beter geworden zijn.”

vegas_nationwide
Geen succes voor Toyota in Las Vegas.


start_vegas
Ondanks een slechte stop hield Kevin Harvick het heft in handen.

Harvick wint Nationwide Las Vegas
De wedstrijd werd gewonnen door Kevin Harvick met een Chevrolet, die verschillende bandenstrategieën uitprobeerde. Ook overleefde Harvick nog een slechte stop waarbij de wielmoren niet snel genoeg bevestigd werden. De Toyota van Denny Hamlin eindigde als tweede gevolgd door de Ford van Carl Edwards.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
2. Denny Hamlin Ford 200 ronden
3. Carl Edwards Ford 200 ronden
4. Brad Keselowski Dodge 200 ronden
5. Brian Vickers Toyota 200 ronden
6. Trevor Bayne Toyota 200 ronden
7.Justin Allgaier Dodge 200 ronden
8.Paul Menard Ford 200 ronden
9.Greg Biffle Ford 200 ronden
10.Steve Wallace Toyota 200 rondenNASCAR: Teleurstellend tweede optreden Danica Patrick in Californië

Voor Danica Patrick eindigde haar tweede Nationwide-optreden wederom in een teleurstelling. Danica eindigde bij haar tweede stockcaroptreden op de California Speedway als 31e. Toch was het team van JR Motorsports tevreden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Toyota

danica_mont_1
Danica moet nog veel leren in NASCAR.

Danica moet zich nog aanpassen. Team tevreden
In haar tweede stockcaroptreden op de California Speedway eindigde Danica Patrick als 31e. In de 18e ronde van de 152 tellende wedstrijd kon zij het tempo van de koplopers niet meer bijbenen en verloor een ronde. Uiteindelijk zou zij drie ronden verliezen maar kreeg bij een neutralisatie weer een ronde terug en eindigde uiteindelijk op twee ronden achterstand achter winnaar Kyle Busch. “Ik ben een racer en ben het niet gewend om zover achteraan te rijden maar dit is een totaal nieuw spel voor mij. Ik wilde gewoon aan de finish komen. Het was ook realistisch om te denken dat ik niet in dezelfde ronde als de leiders zou blijven. Ik denk dat ik na mijn eerste stop in een behoorlijk ritme viel” verklaarde Patrick na afloop.

Danica kreeg voor het overschrijden van de snelheidslimiet in de pitlane tweemaal een sanctie opgelegd. Patrick zelf was ervan overtuigd dat de lampjes op haar dashboard goed functioneerden. Ook waren er wat problemen met het radio-contact tussen haar en het team. Volgens crewchief Tony Eury Jr.lag de oorzaak in het feit dat vermoedelijk teveel fans op haar frequentie hadden afgestemd.

danica_mont_2
Danica wordt op achterstand gereden. Iets dat zij niet gewend is.

Toch behoudt Eury Jr. het vertrouwen in haar: “Het is een competitief persoon en wil op kop rijden en weet dat zij beter kan. Het racen in NASCAR stockcarwedstrijden is ontzettend competitief en vele Indycar-coureurs hebben het geprobeerd. Sommigen zijn er in geslaagd en anderen niet. Zij gaat het echt wel maken maar moet leren geduld te hebben.”

De Nationwide-wedstrijd werd in een sensationele eindsprint richting finish door de Toyota van Kyle Busch gewonnen. Busch versloeg de Ford van Greg Biffle op de streep.


kyle_cs
Spectaculair slot van de Nationwide-wedstrijd.

NASCAR: Danica Patrick crasht in Natioinwide. Piquet maakt indruk

Na een prachtig debuut in de ARCA-wedstrijd vorige week eindigde de Nationwide-race voor Danica Patrick in tranen. Een crash halverwege de wedstrijd beroofde haar van een goede klassering. In de Camping World Truckrace deed Nelson Piquet Jr. het uitstekend. Hij finishte als zesde.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ed Heuvink

crash1
De Daytona droom voor Danica is definitief ten einde

Slechte dag voor JR Motorsport
Het team van JR Motorsport beleefde een uiterst slechte dag tijdens de Nationwide-wedstrijd. Danica Patrick werd in de wedstrijd het slachtoffer van een crash terwijl Dale Earnhardt Jr. zwaar crashte. Patrick werd in de wedstrijd het onschuldige slachtoffer van een crash tussen Josh Wise en Colin Braun in Turn 4. Braun toucheerde Wise van achteren en dit bracht een kettingreactie ten gevolg waarbij 12 auto’s betrokken waren. Over de boordradio maakte Patrick het team het verwijt of ze niet eerder hadden kunnen waarschuwen. “Het zou prettiger zijn indien er geen rook van de banden kwam. Dan waren er heel wat minder gecrashte auto’s” Anderzijds bleef zij er nuchter onder: “Als ik hier een goed resultaat had behaald dan hadden de verwachtingen van iedereen wel eens te hoog kunnen zijn geweest voor de volgende wedstrijden.”

Nog slechter verging het teameigenaar Dale Jr. Hij crashte in de 92e ronde. Earnhardt werd van achteraan getoucheerd door Carl Edwards die op zijn beurt door Brad Keselowski aangetikt. Earnhardt maakte een behoorlijke salto en ging verschillende malen over de kop maar kon het wrak ongedeerd verlaten. Earnhardt Jr: “Dit is een slechte dag voor JR Motorsport. Wij moeten de boekhouding weer terug in balans brengen. Dit was een erg dure dag voor ons team Financieel hebben we een behoorlijke stap teruggedaan.” Door de crash van Earnhardt Jr moest de wedstrijd ruim 11 minuten met code rood stil gelegd worden. Carl Edwards eindigde zelf als tweede en was eigenlijk geen partij voor Tony Stewart.

starta
Start van de Nationwide-wedstrijd op Daytona


Lees verder...

NASCAR:Johnson en Kahne winnen kwalificatieraces.3 ex-Formule 1 rijders in Daytona 500

Juan Pablo Montoya, Scott Speed en Max Papis gaven een goed visitekaartje af voor de Daytona 500. Voor het eerst nemen drie ex-F-1 coureurs aan de wedstrijd a.s. zondag deel. De twee kwalificatieraces afgelopen donderdag waren met een spectaculaire finish in de eerste wedstrijd alvast een voorproefje voor de "All American Race a.s. zondag.

Tekst en Foto's Ed Heuvink

start1
Mooi panoramabeeld van de eerste qualifier op Daytona.


Zeges voor Jimmie Johnson en Kasey Kahne
Na twee 150 mijl kwalificatieraces is het startveld voor de 52e editie van Daytona 500 bepaald.
De eerste race werd met minimaal verschil gewonnen door Jimmie Johnson. De regerend kampioen bleef Kevin Harvick 0.005 seconde voor. Met de dertiende plaats in deze race, plaatste ook Michael McDowell zich voor de 500. Meteen achter hem finishte de Italiaan Max Papis. Voor de ex-Formule 1 en sportwagen rijder wordt dit zijn eerste Daytona 500. In de tweede race bleef Kasey Kahne iedereen voor. Tweede in deze race eindigde Tony Stewart met Juan Pablo Montoya derde. Veertiende resulterende in een plaats voor de 500 was Scott Speed. Samen met Papis en Montoya de ex Formule 1 rijders vertegenwoordigend. Rijders die zich niet wisten te plaatsen voor de 500 waren o.a. Dave Blaney, Reed Sorensen, Todd Bodine, oud 500 winnaar Derrike Cope en Casey Mears. De Chevrolet-rijders die zondag vanaf de eerste startrij mogen vertrekken, Martin en Earnhardt jr., namen geen risico's en finishten beide als 21e hun race.

kahne
Voor Kasey Kahne betekent de overstap naar Dodge naar Ford weer een stap
vooruit in zijn carriere.

Met nog twee vrije trainingen morgen en zaterdag, is nu langzaam duidelijk geworden welke rijders tot de favorieten mogen worden gerekend. Natuurlijk zijn dat op de eerste plaats de Chevrolets van Hendrick Motorsports rijders: Gordon, Johnson, Martin en Earnhardt jr. Ook Tony Stewart toonde zijn klasse deze dagen. De beste Ford rijders zijn naast de winnaar van vandaag, Kahne, ook A.J. Allmendinger en de Roush rijders Kenseth en Edwards. Bij Toyota toonden Kyle Busch en Red Bull rijder Brian Vickers snelheid. Verassend was ook de kracht van de Penske Dodges, zowel debutant Keselowski als oud kampioen Kurt Busch lagen in hun kwalificatieraces op kop. Om de 500 te winnen, is een goede partner nodig. "Drafting" is heel belangrijk op deze snelle baan en op de juiste plaats met de juiste hulp zijn, maakt het verschil. Daarom is een eventuele winnaar van een Daytona 500 altijd moeilijk te voorspellen.

race2
Start van de tweede qualifier met Montoya en Eanrhardt op de eerste rij.

NASCAR:Toyota en Ford snel in training voor de kwalificatieraces

De laatste trainingen in Daytona zijn achter de rug. De favorieten Joey Logano en Jimmie Johnson waren in een crash verwikkeld en moeten voor het komende weekend naar hun back-up auto switchen.

Tektst en Foto’s Ed Heuvink

ambrose47
Gaat Marcos Ambrose in de voetsporen van Juan Pablo Montoya treden?

Ford en Toyota snel
In de laatste trainingen voor de twee kwalificatieraces op donderdag, waren het de Ford- en Toyota rijders die het veld aanvoerden. In de eerste training was het de winnaar van vorig jaar, Math Kenseth, het snelst. Zijn snelste rond over de 2,5 mijl lange baan in Florida, legde hij af met een gemiddelde van 312,6 km/u. Hij werd op de voet gevolgd door de Toyota's van Kyle Busch en Brian Vickers. In de tweede training was de Australier Marcus Ambrose het snelst. Zijn beste ronde was 311,2 km/u. Ook dit keer was Busch de tweede man, gevolgd door Reed Sorensen in een Toyota van het nieuwe tram van Braun Racing. In de toptien van de tweede training vinden we 4 Toyota's en 6 Fords. De twee kwalificatieraces op donderdag bepalen het startveld van de Daytona 500 van komende zondag. Alleen de eerste startrij staat na de kwalificaties van afgelopen zaterdag vast: Mark Martin op Pole met naast hem Dale Earnhardt jr, beide in Chevrolets van het team van Rick Hendrick. De resterende 41 rijders weten na de twee races van morgen of zij mogen starten in de 'Great American Race'. Met 53 inschrijvingen moeten morgenavond 10 rijders naar huis.


busch18
Kyle Busch eveneens een van de favorieten. Gaat hij de Daytona 500 winnen?NASCAR: Danica Patrick maakt debuut in Nationwide wedstrijd

JR Motorsports mede-eigenaresse Kelly Earnhardt bevestigde in Daytona de deelname van Danica Patrick aan de NASCAR Nationwide-wedstrijd a.s. zaterdag. Na de deelname aan de ARCA-wedstrijd afgelopen weekend was het team volledig overtuigd.

Tekst Willem J. Staat
Foto: IRL

danica

JR Motorsports bevestigt deelname Patrick Nationwide-wedstrijd
Sponsor GoDaddy.com en JRM mede-teameigenaren Dale Earnhardt Jr. Tony Eury Jr. en Rick Hendrick ondersteunen de deelname van Patrick volledig. Danica Patrick: “Het betekent voor mij ontzettend veel om met de GoDaddy.com auto op Daytona te racen. Deelname aan de Nationwide-wedstrijd op Daytona was het doel dat ik mij twee maanden geleden stelde. Wij wilden het op de juiste manier doen. De ARCA-wedstrijd was natuurlijk nog maar het begin. Ik wil de Daytona Speedweeks nu nog niet beëindigen. Ik wil gewoon nog meer racen.”

Dale Earnhardt Jr. rijdt zelf de No.88 Hellman Chevrolet. Op 20 en 27 februari a.s. rijdt Danica Patrick de Nationwide-wedstrijden op Fontana en Las Vegas. Op basis van de punten die het CJM Team in 2009 behaalde is Patrick verzekerd van een startplaats. JRM. Het no 11 CJM Team werd vorig jaar door JRM Motorsports ingelijfd en eindigde als 15e in het kampioenschap.

Kelley Earnhardt: “Danica heeft bewezen dat zij op het hoogste niveau in stock-cars kan meekomen en het opdoen van ervaring is erg belangrijk. De afgelopen twee maanden heeft zij bijzonder hard gewerkt om deze kans waar te kunnen nemen. Haar ethische manier van werken en toewijding werkt aanstekelijk voor het team." Afgelopen zaterdag startte Danica als 12e in de ARCA-wedstrijd op Daytona, viel naar de 23e plek terug maar eindigde uiteindelijk als zesde.

NASCAR: Gaat racende milieuactiviste Danica in de schaduw stellen?

In Nederland waarschijnlijk ondenkbaar. Een racende milieuactiviste die in NASCAR furore wil maken en haar vrouwelijke collega’s in de schaduw wil stellen. De media-aandacht ging de afgelopen dagen ongetwijfeld naar Danica Patrick uit. Milka Duno en Nelson Piquet Jr. hebben ongetwijfeld geprobeerd op de Danica-hype mee te liften. Maar degene die dat niet deed was Leilani Münter een racende milieuactiviste . Tijdens de ARCA-wedstrijd op Daytona gisteravond werd Leilani helaas door een crash uitgeschakeld.


Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ed Heuvink/PR

lm
Leilani, actief voor het milieu maar ook op een goede
manier voor de autosport!

Racende milieuactiviste wil gaan scoren in NASCAR
De 34-jarige Leilani Münter is al sinds 2001 in diverse regionale NASCAR-series actief. In 2007 maakte de nu 34-jarige Leilani haar debuut op de Kentucky Speedway in de toenmalige Infiniti Proseries.(Nu Indy Lights) In één ronde zette deze snelle tante haar mannelijke collega’s behoorlijk te kijk. Ze passeerde vijf concurrenten en liet de vijfde snelste wedstrijdtijd noteren. Op de vierde plaats liggend werd Leilani door een crash uitgeschakeld. De Indycar-veteranen Rick Mears en Jacques Lazier geloofden hun ogen niet en waren bijzonder onder de indruk.

In de diverse Stockcar starts reed Leilani negentien keer in de Top 10 en eindigde negende keer in de Top 5. In 2006 doorliep zij op Daytona haar eerste ARCA-test en tijdens de testdagen eind 2009 was zij nauwelijks langzamer dan Danica Patrick. Beide dames bezorgden elkaar dan ook regelmatig een “draft” In het verleden hebben beiden aan een reclamecampagne voor Hostess cakeproducten meegewerkt.

De afgestuurde biologe begon in 2006 op haar persoonlijke website milieunieuws te publiceren. Op haar website maakt Leilani er ook geen geheim van dat NASCAR over moet gaan schakelen naar schonere brandstoffen. Leilani beschikt over Next Era als sponsor. Dit bedrijf houdt zich bezig met schone recyclende energie waarbij van de zon en wind gebruik wordt gemaakt. Daardoor werd zij in staat gesteld om de grootste “windboerderij” ter wereld te bezoeken. Op deze boerderij klom zij in de top van één van de windmolens die zij signeerde. In de Mojave Woestijn bezocht zij de grootste zonne-energieboerderij ter wereld. Deze zonneboerderij kan ruim 250.000 huizen van zonne-energie voorzien. Ook de firma GreenAndSave prijkt op de ARCA-bolide van Leilani. Dit is een bedrijf dat zich bezighoudt om het verbruik bij LED-lampen met ruim 80% terug te brengen. 
Lees verder...

Div: Danica Patrick maakt uitstekend stockcardebuut

Met een zesde plek in de ARCA 200 wedstrijd op Daytona heeft Danica Patrick gisteravond een uitstekend stockcardebuut gemaakt. De wedstrijd werd voor de zesde maal door Bobby Gerhart gewonnen. De veteraan liet zich niet door jongere rijders verrassen.

Tekst Willem J. Staat/Ed Heuvink
Foto’s Ed Heuvink/ARCA

arcastart
Start van de ARCA-wedstrijd in Daytona.


Indrukwekkend debuut Danica Patrick
In een wedstrijd die traditioneel door neutralisaties gekenmerkt werd heeft Danica Patrick voor het team van JR Racing een uitstekend debuut gemaakt. In de 53e ronde zorgde “contact” met Nelson Piquet Jr. ervoor dat zij spinde en met nog ruim 20 ronden te gaan naar de 23e plek terugviel. Met nog ruim tien ronden te gaan was de JR Chevrolet weer in de Top 5 beland. Helaas kon zij geen “drafting partner” meer vinden om hogerop te eindigen. In de slotronde wist zij de voormalige motocross-ster Ricky Carmichael te verschalken. Teameigenaresse Kelley Earnhardt was behoorlijk onder de indruk van het optreden van de 27-jarige Indycar-rijdster: “Dit herinnert mij aan het optreden van mijn vader op Talladega in 2000. Die reed in de laatste vijf ronden van een 18e plek naar de zege.”

daytonadanicapatrick
Danica liet een uitstekende indruk achter.Foto: ARCA

Nelson Piquet Jr. beleefde in vijfde positie een goede openingsfase maar kon de wedstrijd na een aantal incidenten slechts als 27e beëindigen. Van de zes deelnemende dames maakte naast Danica Patrick alleen Jennifer Cobb de tachtig ronden vol. Milka Duno, ook met de nodige Indy ervaring, was betrokken bij het eerste ongeluk van de avond en moest al na zes opgeven. Pole sitter en de winnaar van vorig jaar. James Buescher, finishte als vierde.

Maandag maakt Danica Patrick bekend of zij aan de Nationwide wedstrijd zal deelnemen. De kansen liggen volgens het team op ongeveer 50-50.

danicapit
Goede stop van Danica en goed teamwork van JR Motorsports.

Uitslag
1. Bobby Gerhart, Chevrolet 80 ronden
2. Mark Thompson, Toyota 80
3. John Wes Townley, Toyota 80
4. James Buescher, Toyota 80
5. Patrick Sheltra, Dodge 80
6. Danica Patrick, Chevrolet 80


ARCA pole op Daytona voor 19 jarige James Buescher

Nelson Piquet Jr.maakte een sterk kwalificatiedebuut op de Daytona International
Speedway voor zijn eerste optreden in de ARCA-series. De ex-F1 rijder was de beste debutant bij zijn eerste kwalificatieoptreden. Ook Danica Patrick deed het uitstekend.

Tekst en Foto’’s Ed heuvink

piquet2
Nelson Piquet Jr. verrast op Daytona


De winnaar van dit evenement verleden jaar, mag morgen in zijn Toyota vanaf de eerste plaats vertrekken na een kwalificatieronde van 292,03 km/u gemiddeld op de 2,5 mijl lange baan van Daytona. Naast hem op de eerste startrij vinden we Mikey Kile, eveneens in een Toyota. Een prima debuut was er voor Nelson Piquet jr. De ex-Formula 1 rijder stuurde zijn Eddie Sharp Racing Toyota naar een prima zevende startplaats. Vijf plaatsen achter de Braziliaan treffen we Danica Patrick. De grote ster dit weekend trekt alle media aandacht en volgens vele wordt dit mede daarom de meest bekeken race in de lange historie van ARCA. Naast Patrick, kwalificeerden zich nog vijf dames: Alli Owens als 19e, Leilani Munter als 25e, Jill George as 38e, Milka Duno als 41e en Jenn Cobb als 42e.De 200 mijl race start zaterdag om 16.30 plaatselijke tijd.

danica2
Ook Danica deed het goed bij haar debuut

Piquet en Patrick in middenveld op Daytona

arca_daytona_piquet
Nelson Piquet jr. reed de 20e tijd met de nummer 6-Eddie-Sharp-Toyota


Op de Daytona International Speedway start dit weekeinde het seizoen in de Amerikaanse ARCA-stockcar-serie. In totaal hebben zich 51 rijders ingeschreven voor de Lucas Oil Slick Mist 200 van zaterdagmiddag, waarin 43 coureurs mogen starten. Veel aandacht gaat natuurlijk uit naar Nelson Piquet jr. en Danica Patrick. In de eerste ARCA-trainingssessie kwam Piquet met de Eddie-Sharp-Toyota met startnummer 6 tot de 20e tijd. Danica Patrick sloot de sessie met de Bill-Gerhart-Chevrolet met nummer 7 als 23e af. Ze waren respectievelijk 0,649 en 0,741 seconde langzamer dan James Buescher, die zijn snelste ronde op de 2,5 mijl lange baan aflegde in 49,355 seconden, een gemiddelde snelheid van 294,4 km/u. Indy-veteraan Milka Duno eindigde in de achterhoede: ze kwam niet verder dan de 41e tijd.

Tekst en foto's: Ed Heuvink


arca_daytona_patrick
Danica Patrick kwam 0,741 seconde tekort op de snelste man James Buescher

NASCAR: 12 Nationwide wedstrijden voor Danica Patrick

Het team van JR Motorsport maakte vandaag het Nationwide Programma voor Danica Patrick bekend. Team. Kelley Earnhardt, mede-eigenaresse en algemeen directrice van JR Motorsport liet de mogelijkheid van een dertiende wedstrijd open.

Tekst Willem J. Staat
Foto: ARCA

arca_danica_pc

Danica Patrick mogelijk niet in Nationwide race op Daytona
JR Motorsport maakte bekend dat men over de deelname van Danica Patrick aan de Nationwide-wedstrijd op Daytona pas een beslissing genomen zal worden na de ARCA-wedstrijd op 6 februari a.s. Voor de Nationwide race op Daytona staat Dale Earnhardt Jr. ingeschreven i.p.v. Kelly Bires.

Kelly Earnhardt: “Wij willen Danica de allerbeste mogelijkheid bieden om op Daytona te racen en dat betekent dat zij zich 100% op haar gemak moet voelen. De Nationwide race op Daytona is de meest competitieve race van het seizoen. Als de ARCA-wedstrijd achter de rug is zullen we samen met Danica en haar sponsor GoDaddy.Com in het belang van het team een beslissing nemen. Wij zijn ontzettend blij over de goede communicatie met crewchief Tony Eury Jr. De voorbereidingen lopen dan ook op volle toeren.”

Nationwide Schema Danica Patrick 2010
2/13 Daytona International Speedway onder voorbehoud
2/20 Auto Club Speedway
2/27 Las Vegas Motor Speedway
6/26 New Hampshire Motor Speedway
7/9 Chicagoland Speedway
8/14 Michigan International Speedway
9/25 Dover International Speedway
10/9 Auto Club Speedway
10/15 Charlotte Motor Speedway
10/23 Gateway International Raceway
11/6 Texas Motor Speedway
11/13 Phoenix International Speedway
11/20 Homestead-Miami Speedway


NASCAR: NASCAR Presenteert Achterspoiler

Bij NASCAR had men bij de presentatie van de COT-Car enkele jaren geleden direct gemengde gevoelens over de achtervleugel. Mike Helton van NASCAR: “Wij wisten dat discussies zou gaan oproepen.”

Tekst Willem J. Staat
Foto: NASCAR

achterspoiler
De achtervleugel gaat vervangen worden door deze achterspoiler.

Achterspoiler officieel gepresenteerd
Tijdens de NASCAR Media Tour in het NASCAR “Research and Development Center” werd afgelopen donderdag de nieuwe achterspoiler officieel geïntroduceerd. Op een Chevrolet Impala had men de nieuwe spoiler aangebracht. Als basismateriaal is staal gebruikt. Maar de kleine vleugeltjes zijn echter van koolstofvezel. Veelzeggend detail is dat er in de NASCAR spoiler een aantal computer-chips is geplaatst.Zoals bekend is er deze week uitgebreid met deze configuratie getest.


NASCAR: Ford Pace Car voor Daytona 500

Voor het eerst sinds 40 jaar zal er weer een Ford product als pace car dienen voor de “Great American Race” ofwel de Daytona 500. In 1970 viel de eer voor de allerlaatste maal te beurt aan de Ford Torino. GT Convertible.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Ford Racing USA

2011_mustanggt_pacecar_f83.1
Na 40 jaar mag de Mustang weer de Daytona 500 aanvoeren.

Ford Pace Car voor Daytona 500
Voor de eerste maal in veertig jaar zal een 2011 Ford Mustang GT bij de Daytona 500 het veld aanvoeren. Jamie Allison van Ford Motorsports North America: “Het is werkelijk een grote eer dat wij met de 2011 Mustang GT de grootste autorace van de VS mogen aanvoeren. Daarmee kunnen wij ook de zuinigheid van de nieuwe 5L V8 aantonen.”

Van het Daytona 500 Model zullen er slechts vijftig gebouwd en verkocht worden. Jamie Allison: “Ik geloof dat iedereen van de Mustang houdt. Die reactie werd bij ons snel duidelijk toen wij de Mustang voor de Nationwide Series introduceerden, Het is een prachtige manier om een echt Amerikaans icoon in zijn meest natuurlijke omgeving te laten zien.”

De Mustang GT op de foto zal a.s weekend op de jaarlijkse Barrett-Jackson Scottsdale Collector Car Auction ter veiling worden aangeboden. De opbrengst van de veiling is bestemd voor jonge kinderen die aan suikerziekte lijden. Zevenvoudig NASCAR Kampioen Richard Petty zal de bolide aan de hoogste bieder overhandigen.


NASCAR Kort
Spoilers gaan achtervleugels definitief vervangen

De afgelopen dagen werd er op de Texas Motor Speedway door Tony Stewart, Brian Vickers, Greg Biffle en Kurt Busch met een nieuw aërodynamisch pakket getest. Zoals autosport.nl enkele weken geleden al berichtte gaat de achtervleugel door een spoiler vervangen worden. De rijders waren laaiend enthousiast over het nieuwe concept. Op 23/24 maart gaat er nogmaals in Charlotte getest worden. Verwacht wordt dat de spoilers bij de wedstrijd in Texas op 18 april definitief de vleugels zullen vervangen. Greg Biffle: “Het is een beetje retro, terug naar de oude auto. Het is mogelijk dat de nieuwe spoilers wel eens in het nadeel van Hendrick Motorsports kunnen uitpakken.”

Piquet in ARCA
Het team van Eddie Sharp Racing heeft Nelson Piquet Jr. voor de ARCA-wedstrijd op Daytona met een Toyota ingeschreven.

Nascar: Achtervleugel COT-car verdwijnt mogelijk. Achterspoiler terug?

De achtervleugel in de NASCAR Sprint Cup series op de Car of Tomorrow (COT-car) heeft het afgelopen jaar tot de nodige discussies geleid. De races zouden niet spectaculair genoeg meer zijn en evenals in andere series zoals bijv. de DTM en BTCC staan de achtervleugels ook al jaren ter discussie.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Autostock

nascar_vleugels
Hebben we deze configuratie in 2009 voor het laatst gezien?Achtervleugels verbannen? Spoilers terug?
Een NASCAR-woordvoerder heeft in Daytona bevestigd dat men bij NASCAR serieus overweegt om de achtervleugels te gaan vervangen door achterspoilers. Afgelopen donderdag was er in het NASCAR Technical Center een uitgebreide meeting met veertien vooraanstaande coureurs. Alle 14 rijders waren voor een terugkeer van de achterspoilers om de kwaliteit van het racen en de “downforce” te verbeteren. Volgens de NASCAR woordvoerder wordt aan de hand van deze bevindingen overwogen om de achterspoiler nog voor de Daytona 500 opnieuw in te voeren. Volgende week zullen de eerste windtunneltests reeds plaatsvinden waarna er nog een uitgebreide circuittest volgt. Ook zijn er enkele reglementswijzigingen te verwachten.De regel dat er beneden de gele lijn op de Superspeedways niet meer gereden mag worden verdwijnt vermoedelijk evenals de “No-bumping” zones.

Bij NASCAR benadrukt men dat een eventuele aanpassing van de aërodynamica niets te doen heeft met de highspeed crashes die afgelopen jaar op zowel Daytona als Talladega plaatsvonden. In het NASCAR Technical Center werd de crash van Ryan Newman bijna volledig gesimuleerd en toonde aan dat de achtervleugel geen enkele invloed had op het feit dat de auto de lucht inging.

Mochten de achtervleugels in NASCAR inderdaad door de spoilers vervangen worden dan zou dit mogelijk wel eens wereldwijd consequenties kunnen gaan krijgen voor andere kampioenschappen.

nascar_spoilers
Krijgen we de achterspoilers weer terug om de kwaliteit van het racen te verbeteren? Gaan
andere kampioenschappen volgen en wat denken de lezers van autosport.nl?Vrouwen maken indruk tijdens ARCA-test in Daytona

De ARCA-stockcar series is voor velen een “opstapklasse” naar het grotere werk. Wie een carrière in NASCAR ambieert moet verplicht eerst aan wedstrijden van het ARCA-kampioenschap deelnemen. Dit kampioenschap wordt overigens niet door NASCAR gesanctioneerd en maakt slechts ten dele uit van het NASCAR-weekend pakket. Afgelopen weekend vonden er ter voorbereiding van de Daytona Speedweek in februari 2010 meerdere testsessies plaats. Hoofdattractie was natuurlijk Danica Patrick. Maar ook negen andere dames probeerden publicitair een graantje mee te pikken.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s ARCA, NASCAR

danica_eury
Danica Patrick en haar crewchief Tony Eury Jr.

Vrouwen maken indruk tijdens ARCA test
De media-aandacht tijdens de driedaagse ARCA Test ging vooral uit naar Danica Patrick, die zich snel in de JR Motorsport Chevrolet wist aan te passen. De IRL-rijdster voelde zich direct op haar gemak in de JR Motorsports Chevrolet. “Deze auto’s zijn totaal verschillend van wat ik gewend ben. Je kunt dichter bij je concurrenten rijden en iets gemakkelijker een andere lijn kiezen.” Ook werden er tijdens de ARCA test twee z.g. “Drafting”-Sessies gesimuleerd. Tijdens de laatste sessie liet Patrick de vijfde tijd noteren. Tijdens de laatste testmogelijkheid simuleerde het JR Motorsports Team enorm veel pitstops.

Nationwide debuut op Fontana
Kort voor de ARCA Test in Daytona maakte het team van JR Motorsports bekend dat Danica Patrick haar NASCAR Nationwide debuut in Fontana op 27 februari a.s. gaat maken. Kelley Earnhardt maakte bekend dat het wedstrijdschema van Patrick mogelijk 13 Nationwide races omvat.

leilanibiodiesel
Een racende milieu-activiste. Hier ondenkbaar.

 Twee opmerkelijke rivales
Hoewel Patrick constant tijdens de testsessies constant tegen de top aanzat was zij niet de snelste dame. Alli Owens liet tijdens de draft-sessie op de zaterdagmiddag een tijd van 49.192 seconden noteren en was daarmee de snelste rijdster van het weekend. Alli Owens uit Daytona behaalde in de ARCA wedstrijd op Talladega een zesde plek en reed afgelopen jaar haar tweede seizoen in de ARCA-series.

Maar Leilani Münter was misschien nog wel de meest opmerkelijke deelneemster aan de ARCA Test. Zij is namelijk een fervent milieuactiviste en reed eerder al in de Indy Lights Series. Met haar deelname in Stockcar hoopt Leilani dat NASCAR op de lange termijn naar een alternatieve brandstof zal overstappen. Tijdens de laatste Draftsessie liet Leilani de zevende tijd noteren. Overigens werkte Leilani in de filmwereld lange tijd als Stand In voor Catherina Zeta-Jones. Behalve Patrick, Münter en Owens kwamen ook Milka Duno, Jennifer Jo Cobb, Michelle Theriault, Ashley Parlett en de Tweeling Amber en Angela Cope in actie. Hun oom Derrick won in 1990 de Daytona 500. De droom van de racende tweeling is om dit resultaat ooit te evenaren!

zusjes_cope
Amber en Angela Cope willen in de voetsporen
van oom Derrick treden.
NASCAR: Joey Hanssen uit Horst (Limburg) mechanische pech dwarsboomt jong talent.

 
 
   
 

hanssen_mosport

Joey Hanssen reed afgelopen weekend zijn 8ste race in de NASCAR Canadian Tire Series op de oval van Mosport Speedway net buiten Toronto, Ontario. Vanwege mechanische pech zag hij de kans op een toptienklassering in rook opgaan.

Tekst en foto: PR

Zoals gewoonlijk bij elke race was het circuit voor Joey Hanssen nieuw en kon hij tijdens de training genoeg ervaring opdoen in zijn #40 Prime Champ Dodge Avenger. De 18-jarige coureur uit het Limburgse Horst startte de 200 ronden durende race vanaf een 18de positie. “We gingen van start en ik won één plek. Het eerste deel van de race hield ik mijn plek tot aan de eerste caution. We veranderden iets aan de auto en het ging vervolgens beter. We klommen op naar de achtste plek onder de vijfde neutralisatie van de race. Doordat alle rijders voor mij de pits in gingen voor hun bandenstop kwam ik zelfs even aan de leiding’’, aldus de Nederlandse NASCAR-coureur.

Miscommunicatie
Ondanks dat zijn auto top was, kreeg Joey Hanssen te maken met andere problemen. Door een miscommunicatie met de NASCAR-officials kreeg hij een drive through penalty en moest zo weer achteraan het veld beginnen. Joey Hanssen begon aan een imposante inhaalrace en vocht zichzelf weer naar voren. Op het moment dat Joey Hanssen weer op de 12de plek rondreed, brak echter de lowerballjoint, waardoor zijn ophanging beschadigd raakte en de finish niet meer haalbaar bleek. Dit gebeurde 20 rondjes voor het einde. ,,Heel jammer, want we hadden als enige nog geen nieuwe banden gebruikt en wilden net de pitsstop gaan maken. Met die nieuwe banden had ik zeker de toptien gehaald’’, was het verhaal van Joey Hanssen na afloop van de race.

Programma
Het NASCAR Canadian Tire Series seizoen maakt zich nu op voor de 9de race van het seizoen. Aankomend weekend keert het veld terug naar de Franstalige provincie Quebec voor de 40ste editie van de Grand Prix de Trios Rivieres. Deze zal op de zondagmiddag verreden worden 16.00 uur locale tijd.

Kijk voor meer info over dit Limburgs aankomend NASCAR talent op  www.joeyhanssen.nl

NASCAR: Tony Stewart wint Watkins Glenn

Tony Stewart heeft op het circuit van Watkins Glenn de naar vandaag uitgestelde wedstrijd gewonnen. Vanwege zware regenval moest de NASCAR-wedstrijd op de road course van Watkins Glenn naar vandaag worden verschoven.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsport USA

safetucar_watkins_glenn
De laatste safetycarfase speelde Tony Stewart in de kaart.

Derde seizoenszege Tony Stewart
Tony Stewart behaalde als rijder/teameigenaar zijn derde overwinning dit seizoen op Watkins Glenn. Tevens was het de zevende roadcourse overwinning voor Stewart en de zevende top 2 finish op Watkins Glenn. Alleen Jeff Gordon heeft twee overwinningen meer op een roadocurse. In de laatste 25 ronden wist Stewart de Australiër Marcos Ambrose achter zich te houden. Ambrose, die afgelopen zaterdag ook al de Nationwide wedstrijd op de Glenn won startte als vierde maar viel door zijn pitstrategie nogal wat terug. Ambrose ging niet naar binnen toen de leiders in de wedstrijd voor de eerste maal binnenkwamen. Pas in de 50e ronde maakte hij zijn eerste stop. In de 55e ronde kwam Ambrose opnieuw de pits binnen voor brandstof en wist ruim 10 seconden op Kyle Busch goed te maken. Een crash tussen Jeff Gordon en Sam Hornish Jr. speelde Ambrose duidelijk in de kaart.

De crash werd eigenlijk veroorzaakt door Kasey Kahne, die bij Sam Hornish Jr. aan de binnenkant voorbij wilde. De auto van Hornish Jr. kwam aan de linkerkant van de baan in het gras terecht, kwam in de bandenstapels en ketste vervolgens terug op de baan. Jeff Gordon reed er met zijn Chevrolet vol op in en spinde nogal heftig tegen de vangrails. Zowel Jeff Gordon als Sam Hornish Jr. konden hun bolides ongedeerd verlaten. De wedstrijd moest ruim 19 minuten met code rood worden onderbroken. Ook Andy Lally. Jeff Burton en Joey Logano waren bij de crash betrokken. De herstart volgde in de 67e ronde. In de 71e ronde volgde de laatste neutralisatie.

ambrose_wg
Marcos Ambrose was heel dicht bij een eerste Sprint Cup overwinning. Gaat hij het
eerder doen den Juan Pablo Montoya?

Stewart kon door deze neutralisaties wat brandstof besparen en Ambrose kon de aanval inzetten. Maar Tony Stewart gaf de Australiër geen schijn van kans. Hij blokte hem af en behield de leiding. Omdat Ambrose op oude banden reed had hij geen schijn van kans. “Ik zat vast in het peloton en viel naar achteren terug.. Ik gokte, ik liep op hem in maar het aantal extra ronden viel vanwege de banden in ons nadeel uit. Ik zag hem fouten maken. Maar ik kon niets doen/” aldus een teleurgestelde Ambrose, die heel dicht bij zijn eerste NASCAR Sprint overwinning zat.

Uitslag
1. Tony Stewart Chevrolet 90 ronden
2. Marcos Ambrose Toyota 90 ronden
3. Carl Edwards Ford 90 ronden
4. Kyle Busch Toyota 90 ronden
5. Greg Biffle Ford 90 ronden
6. Juan Pablo Montoya 90 ronden
7. Kurt Busch Dodge 90 ronden
8. Max Papis Toyota 90 ronden
9. Clint Bowyer Chevrolet 90 ronden
10.Denny Hamlin Toyota 90 ronden

Mustang in Nascar Nationwide series

De Ford Mustang is vanaf 1964 in verschillende hoedanigheden actief geweest in de autosport. Het paradepaard van Ford is de afgelopen 45 jaar in GT, IMSA en TransAm actief geweest maar nimmer in NASCAR. In 2010 komt daar echter verandering in.nationwide_mustang

Na 45 jaar debuut in NASCAR
Na ruim 45 jaar maakt de Ford Mustang zijn debuut in NASCAR. De Mustang wordt echter niet in de populaire Sprint Cup ingezet maar in de Nationwide series. Brian Wolfe van Ford North America Motorsports: “Zowel Ford als NASCAR zagen het inzetten van de Mustang als een ideale aangelegenheid om zich van de Sprint Cup te differentiëren. In de Sprint Cup wordt namelijk in 2010 de nieuwe Fusion ingezet. Wolfe is ervan overtuigd dat de Mustang in de Nationwide series races gaat winnen. In totaal boekte de Mustang wereldwijd meer dan 2000 overwinningen! Tot een confrontatie met de Camaro zal het nieuwe komen, want Chevrolet zal dit product niet in NASCAR inzetten.

IRL: Danica Patrick op bezoek bij Stewart Haas Racing

IRL-rijdster Danica Patrick besprak vandaag haar opties met het team van Stewart Haas Racing voor het seizoen 2010. Teameigenaar Tony Stewart was zelf niet bij de besprekingen aanwezig.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Honda Racing USA

lat_webb_tor_1212

Overstap Patrick naar NASCAR steeds waarschijnlijker?
Een overstap van Danica Patrick naar NASCAR lijkt volgens ingewijden nog slechts een kwestie van tijd te zijn. Vandaag besprak Danica haar opties met het team van Stewart Haas Racing. Teameigenaar Tony Stewart was zelf niet aanwezig omdat hij een testprogramma in Atlanta moest afwerken. Enkele weken geleden bracht Juan Pablo Montoya met betrekking tot een eventuele overstap van Patrick naar NASCAR een negatief advies aan haar uit. Het contract met Andretti Green Racing loopt eind dit jaar af.

NASCAR MEXICO CARLOS PARDO FATAL CRASH PUEBLA

NASCAR: Veteraan Mark Martin kan het nog steeds

 
 
   
 
martin_phoenix_pir

De 50-jarige Mark Martin heeft er nog steeds geen moeite mee om 25-jarige coureurs te verslaan. Op Phoenix International Raceway was de veteraan met zijn Hendrick Motorsports Chevrolet gewoon de sterkste!

Tekst: Willem J. Staat
Foto: NASCAR

Mark Martin nog steeds competitief!
Op Phoenix International Raceway schreef Mark Martin een klein beetje geschiedenis door als één van de oudste coureurs in de geschiedenis een overwinning te boeken. Alleen Morgen Shepherd, Bobby Allison en Harry Gant gingen hem voor. Shepherd win in 1993 als 50-jarige een race op Atlanta terwijl Harry Gant met 52 jaar recordhouder is. Die won in 1992 op Michigan.

Pole
Polesitter Mark Martin was op PIR gewoon een dominante factor. Van de 312 ronden reed hij er maar liefst 157 op kop. Martin boekte zijn laatste NASCAR-zege op Kansas in 2005 en moest het maar liefst 97 races zonder een plaats in “Victory Lane” stellen.

Neutralisatie
De beslissing viel eigenlijk elf ronden voor het einde toen de wedstrijd voor de laatste maal werd geneutraliseerd. Op dat moment had Martin een voorsprong van ruim vier seconden op Tony Stewart. In de zes ronden die nog restte, wist Mark Martin binnen zes seconden de kop weer terug te pakken. Voor Mark Martin was het de 36e NASCAR-overwinning in zijn carrière. De als tweede geëindigde Tony Stewart had er weinig problemen mee. “Het was een verdiende zege. Mark had gewoon de beste auto vandaag.”

Crash
Zijn teamgenoten Jeff Gordon en Dale Earnhardt Jr. verloren door een crash en een aanrijding waardevolle punten. Gordon moest zelfs 77 punten inleveren. Kyle Busch verloor door te hard rijden in de pitlane eveneens punten. Hij werd door NASCAR naar de 17e plek teruggezet.

Wens
Martin boekte zijn allereerste overwinning voor het team van Jack Roush in 1989. ‘’Ik had toen dezelfde gedachte als nu. Mijn wens is vervuld. Voor mij betekent deze overwinning net zoveel als de eerste. Onze auto was vandaag gewoon de beste en niemand kon ons bijhouden.’’

Uitslag:
1. Mark Martin Chevrolet 312 ronden
2. Tony Stewart Chevrolet 312 ronden
3. Kurt Busch Dodge 312 ronden
4. Jimmie Johnson Chevrolet 312 ronden
5. Greg Biffle Ford 312 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 312 ronden
7. Martin Truex Chevrolet 312 ronden
8. David Reutimann Toyota 312 ronden
9. Sam Hornish jr. Dodge 312 ronden
10.Carl Edwards Ford 312 ronden

Nascar nieuws: 'Kyle Busch wint pakt eerste overwinning voor Toyota in de NASCAR!In Atlanta schrijft Kyle Busch historie om voor Toyota de eerste overwinning binnen te halen voor ony Stewart en Dale Earnhardt Jr. Lees verder...